P.S. u Laganini

Tko češće stisne „snooze” – dečki ili cure? Evo zašto je odgađanje alarma loše

Dokazano je i da odgađanje alarma loše utječe na ljudsko zdravlje.

11. studenog 2022 12:30
Odgađanje jutarnjeg alarma.

Odgađanje jutarnjeg alarma. Foto: Hazal Ak via Shutterstock

Rijetki su studenti koji se probude na prvu zvonjavu alarma. Osim toga, svi vole spavati ujutro pa se zbog toga često koristi i opcija kojom odgađamo alarme sve dok vrijeme ne odmakne minutu koja je presudna i iskazuje ustajanje, kao i pokret na predavanje.

Upravo ta odgoda, dobro nam poznati snooze, utječe loše na naš organizam. Ne čini se u početku kao da opcija poput te može imati neke negativne utjecaje na naše zdravlje, ali zaista može. Kako navodi Science Alert, provedeno je istraživanje upravo na temu odgode alarma tijekom jutarnjeg buđenja.

Koliko nas odbija ustati iz kreveta nakon alarma?

Istraživanje pokazuje da čak 57 posto odraslih osoba ipak odlučno ostaje u krevetu i potrebno im je 2 ili 3 odgode kako bi se napokon ustali iz kreveta, a to nije jedini zanimljivi podatak proizašao iz ovog istraživanja.

Gašenje alarma na mobitelu Gašenje alarma na mobitelu Foto: Miriam Alonso via Unsplash

Dokazali su i mnoge negativne učinke koje radimo kada odgađamo ustajanje, a jedna od njih je ta da nam ova navika ometa kompletan ciklus spavanja – i tako u krug s konstantnim ponavljanjima.

Žene češće odgađaju alarm

Još jedna zanimljiva konstatacija proizašla iz istraživanja vezana je uz žene, odnosno djevojke.

Dokazano je da 50 posto žena češće odgađa alarm u odnosu na muškarce koji, prema rezultatima ovog istraživanja, očito lakše ustaju iz kreveta. 

Naposljetku, oni koji idu ranije spavati rjeđe će koristiti ovu opciju. Zato „noćne ptice” jedva čekaju odgađanje alarma, umjesto da nesmetano spavaju, bez nepotrebnog buđenja!

izvor: www.sciencealert.com

vezano Osnivači brenda i kompanije Plufl Karijera Dva studenta proizvela su pseći krevet za ljude – i prodaju se kao ludi

vezano Moguće je spavati i zarađivati! Karijera I to postoji! Nude vam novac da spavate što je više moguće i na posao dolazite u pidžami

Još vijesti