Uzbekistan je prepun živopisnih građevina

Studenti rijetko putuju, ali kada konačno isplaniraju neko putovanje, uvijek razmišljaju o financijama. Zbog toga najčešće biraju neke jeftinije destinacije gdje mogu upoznati novu kulturu, objaviti pokoji story na Instagramu, a opet ne potrošiti previše novca.

Ivana i Goran Babić su blogeri iz Srbije koji putuju po svijetu, a jednu državu ističu kao posebno povoljnu. Vjerojatno ti nikada ne bi palo na pamet da posjetiš baš tu državu, ali nakon što čuješ koliko je sve jeftino, stavit ćeš ju na svoj popis želja. Potpuno neočekivano, radi se o Uzbekistanu.

Ovi travel blogeri kažu da je Uzbekistan najpovoljnija država koju su posjetili u 2023. godini. Ispričali su da je posebno povoljan uzbekistanski gradski prijevoz pa tako karte za metro i autobus koštaju svega 0,12 eura. Obrok u restoranu su plaćali oko 2 eura, dok je kava bila od 0,60 do 1,80 eura, a čaj samo 0,50 eura.

Najskuplja ulaznica za neku atrakciju je koštala manje od 4 eura, a vlak između gradova manje od 10 eura, prenosi Nova.rs.

 

 

„Najviše nas je iznenadilo definitivno to koliko su čisti gradovi. Nijedna fasada nije išarana grafitima, ima samo murala, a na ulici rijetko gdje možeš vidjeti smeće, možda negdje od nekog nemarnog turista iz druge države ili od vjetra i životinja“, ispričali su.

Ivana i Goran su posjetili Uzbekistan u travnju 2023. godine kada su bili na mjesečnom proputovanju kroz Aziju. Osim njega su posjetili još i Indiju, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate, Kirgistan i Kazahstan.

„Druga stvar je ta što smo novac isključivo mijenjali na tržnicama, kao kod nas devedesetih i tečaj je bio bolji nego po mjenjačnicama i bankama. Cijene su nas isto vrlo iznenadile, kao i razni kineski električni automobili koje smo tamo vidjeli prvi put“, objašnjavaju.

 

 

Iako su ih zadivile prekrasne i živopisne građevine, Ivana i Goran kažu da Uzbekistan ne posjećuju turisti s naših područja jer imaju mnogo predrasuda prema toj državi, ali i zato što ne znaju ništa o njoj. S druge strane, posjećuju ga turisti iz ostalih krajeva svijeta.

„Uzbekistan je vrlo značajna država na putu svile i mnogo turista iz raznih dijelova svijeta ga posjećuje. Kod nas još uvijek ova destinacija nije toliko popularna i drago nam je što smo je otkrili velikom broju ljudi. Znamo da su nakon našeg povratka neki ljudi organizirali sebi putovanje tamo, a znamo i zbog pitanja na društvenim mrežama da ima puno predrasuda vezanih za Uzbekistan. Jedno od glavnih pitanja je sigurnost, higijena i što se uopće može posjetiti kao i konstatacija pojedinaca kako nisu očekivali tako lijepe i živopisne građevine“, priznali su Ivana i Goran.

Istaknuli su i da se može pronaći dobar smještaj za 25 do 30 eura za noćenje s doručkom za dvoje. Naravno, sve ovisi o mjestu i lokaciji. Hrana u restoranima je od 2 do 10 eura. I to ovisi o mjestu, ali napominju da postoji puno opcija po vrlo povoljnim cijenama.

 

 

uzbekistan jeftina turistička destinacija travel blog Ivana i Goran Babić Dva ranca - beg iz kanca

Još vijesti