S.D. u Laganini

Ova epizoda serije „The Last of US“ rasplakala je mnoge, a neke i naljutila

Treća epizoda serija „The Last of US“— „Long Long Time”, dirnula je mnoge, ali neke je i naljutila jer se odmakla od izvornog razvoja radnje.

3. veljače 2023 12:33
Posljednji dan Billa i Franka

Posljednji dan Billa i Franka Foto: thelastofus/Instagram

Posljednja epizoda serije „The Last of US“ , odmakla se od originalne radnje istoimene igrice, što je izazvalo more pozitivnih i ponešto negativnih reakcija gledatelja. Ovotjedna epizoda, nazvana „Long Long Time”, iznenadila je mnoge fanove istoimene videoigre jer je po prvi put u adaptaciji u potpunosti promijenjen sadržaj i uloga dva lika u ovom svijetu. Iako je u izvornoj verziji, odnos Billa (Nick Offerman) i Franka (Murray Bartlett) završio kobno (samoubojstvom Franka koji je u pokušaju odlaska iz njihovog doma inficiran) te je usputna pojava, u ovoj adaptaciji,  njihova ljubavna priča centar je zbivanja cijele epizode.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Last of Us (@thelastofus)


„Long Long Time” počinje s prikazom glavnih heroja igrice, Joela (Pedro Pascal) i Ellie (Bella Ramsey), koji utočište i pomoć pokušavaju pronaći kod Joelovih poznanika, Billa i Franka, tako ispunjavajući Tessinu (Anna Torv) želju na samrti. Scene tijekom cijele epizode djeluju opuštenije i sporije od prijašnjih, što gledateljima dopušta da se više povežu s likovima i shvate njihov pogled na cijelu situaciju.

U prošlim epizodama utvrđeno je da je Ellie živjela u zaštićenoj zoni unutar bostonske karantene te zbog toga nije upućena u način na koji je neizolirani život funkcionirao prije i tijekom zaraze. Neznanje Ellie nije prikazano kao karakterna mana već pomaže gledateljima da i sami shvate posebnosti ovoga svijeta. Zapravo u dosadašnjim dijelovima Ellie je na neki način odrađivala ulogu karaktera pomoću kojeg se informira publiku o događajima i razvoju istih u tom svijetu.

 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Last of Us (@thelastofus)


Dok prikazuje Billovu reakciju na kolaps civilizacije u nekoliko montaža, serija odjednom postaje optimistična, a pesimistični ton cijele adaptacije (bar u scenama kada gledamo Billa samog) jenjava. S obzirom na to da je Bill vrlo sposoban i pripremljen za ovakvu situaciju, vrlo ga je zanimljivo gledati kako se bez straha osigurava za spokojan život unutar apokaliptičnog svijeta. Kada postave sve zamke u okolini svoje ulice i omogući si spokojan i samostalan život, planove mu naglo pomrsi Frank koji upadne u jedno od njegovih zamki te ga (jedva) uspije nagovoriti da ostane na večeri.

Tijekom večeri može se vidjeti kontrast osobnosti između ova dva lika te se već tada počinje naslućivati da bi njihov odnos mogao imati dublji aspekt. Na prvi pogled logičan, samostalan i jednostavan Bill kroz večer otkriva i svoju profinjenu te nježnu stranu.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Last of Us (@thelastofus)



„Long Long Time” odbacuje tipičan narativ apokaliptičnog svijeta, gdje je najbitnija stvar preživjeti i to u trenu kada prikaže poljubac ova dva lika. Tako ova serija pokazuje da i u najgorim uvjetima, kada izgleda kao da se cijeli svijet raspada, bitno je živjeti. To možemo vidjeti kroz daljnji razvoj serije u kojemu Frank održava ostak kuća i tako želi, bar u svojoj bližoj okolini, održati razinu normalnosti.

Ovaj dvojac se kroz cijelo to vrijeme i dalje bori s uobičajenim prijetnjama postapokaliptičnog svijeta te tako rastu kao par i kao pojedinci. Dok Bill shvaća da je bitno uživati u životu i voljeti, Frank kroz vrijeme postaje realniji i prihvaća Billa takvim kakav on doista jest. Dvojac živi zadovoljno i sretno sve do trena kada Frank ne oboli od terminalne bolesti zbog koje oboje odluče popiti tablete i u zajedničkom krevetu utonuti u vječni san.

Od zaljubljivanja, izgradnje smislenog života i zajedničke smrti u starosti, epizoda je pokazala ljepotu i svrhu življenja koja se može postići čak i u najgorim uvjetima.
 

Još vijesti