Treba biti umjeren.

Nema ništa loše da tu i tamo popijemo pokoju čašicu. Od aperitiva prije obiteljskog nedjeljnog ručka do piva nakon posla ili čaše vina nakon večere. Sve je to okej dok je čovjek umjeren. Sigurni smo da si i ti umjeren.

Iako su nam alkoholna pića na neki način dio kulture, na popisu zemalja u kojima se popije najviše alkohola ipak nismo zauzeli visoku poziciju. Naime, prema spomenutoj listi, Hrvatska se nalazi na 25. mjestu od 189 država, a prosječan Hrvat popije 9,64 litre alkohola godišnje.

Na prvom mjestu se nalazi Cookovo Otočje čiji prosječan stanovnik popije 12,97 litara alkohola godišnje. Na drugom mjestu Latvija s 12,90 litara, a na trećem Češka s 12,73 litre.

Zlatna sredina u regiji

Od naših susjeda su nas pretekli Slovenci koji se nalaze na 10. mjestu, a popiju 11,05 litara alkohola svake godine. Mađarska se našla na 16. mjestu, a prosječni Mađar popije 10,79 litara alkohola godišnje. Na 23. mjestu je Crna Gora s 9,91 litrom alkohola godišnje.

Srbija se nalazi na 55. mjestu sa 7,45 litara, a Bosna i Hercegovina na 80. mjestu s 5,46 litara.

Na samom dnu ljestvice se nalaze države s nula litara alkohola godišnje, a radi se o Bangladešu, Kuvajtu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji.

Ove podatke je objavila CIA u Svjetskoj knjizi činjenica, a lista je napravljena prema podacima iz 2019. godine.

Nova StudiGO epizoda otkriva kako je to studirati u studentima najzanimljivijoj Erasmus destinaciji!

 

alkohol lista država u kojima se najviše pije piće

Još vijesti