L.B. u Laganini

Ugledni sveučilišni profesor tvrdi: Žene su sretnije bez muževa i djece

Bihevioralni znanstvenik i profesor na uglednom fakultetu dovodi u pitanje tradicionalne pokazatelje uspjeha.

13. rujna 2022 11:30
Brak i djeca? Možda bolje ne, ako se žene pita...

Brak i djeca? Možda bolje ne, ako se žene pita... Foto: Pixel-Shot via Shutterstock

Iako ima onih koji su u tu premisu već posumnjali, počevši od žena u razvijenim zemljama Zapada koje se sve kasnije odlučuju za brak i djecu (a neke nikada), ali sad je i znanost stala na stranu skeptika: žene koje nemaju djecu i ne nose bračnu burmu na prstu sretnije su od vršnjakinja koje su rekle "sudbonosno da" i rodile.

vezano Slika nije pronađena Karijera Muški kolege nakon diplome ipak zarađuju poprilično više od djevojaka

Osim toga, veća je vjerojatnost da će poživjeti dulje od žena koje su odabrale brak i podizanje djece, ako je vjerovati vodećem stručnjaku za sreću.

Brak i djeca su put ka sreći? Čini se da nisu!

Paul Dolan, profesor bihevioralne znanosti na prestižnoj sastavnici Sveučilišta u Londonu, London School of Economics, tvrdi da podaci pokazuju da tradicionalne oznake "uspjeha" ne koreliraju sa subjektivnim osjećajem zadovoljstva životom i srećom – posebice pokazatelji uspjeha poput braka i podizanja djece, piše The Guardian.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Prvo dijete, a onda možda brak: Sve više fakultetski obrazovanih žena rađa van braka

"Imamo nešto kvalitetnih longitudinalnih podataka na temelju praćenja istih osoba tijekom duljeg perioda, ali učinit ću medvjeđu uslugu toj znanosti i jednostavno reći: ako ste muškarac, vjerojatno biste se trebali oženiti, ako ste žena, nemojte se truditi", kazao je.

Podizanje djece i brak ženama, čini se, život čine nesretnijim. Podizanje djece i brak ženama, čini se, život čine nesretnijim. Foto: ClareM via Shutterstock

Muškarci od braka imaju određene pogodnosti, poput "smirivanja" koje im donosi "svijanje gnijezda". "On manje riskira, zarađuju bolje i živi dulje. Ona, s druge strane, mora sve to trpjeti i umire ranije no da se nije udala. Najsretnija i najzdravija podgrupa populacije su žene koje se nikada nisu udale niti imale djecu", govori Dolan.

U svojoj knjizi Happy Ever After: Escaping the Myth od Perfect Life ("Živjeli su sretno do kraja života: Izbjegavanje mita o savršenom životu") nabraja dokaze iz podataka ankete American Time Use Survey (ATUS), koja uspoređuje razine zadovoljstva i očaja u nevjenčanim, vjenčanim razvedenim, razdvojenim osobama, kao i među udovicama i udovcima.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentica objavila poražavajuću listu: 'Mobiteli, auti, wc-i... Ovo su dokazi da svijet nije prilagođen ženama'

Druge studije pozivaju se na određene financijske i zdravstvene koristi, kako za oženjene muškarce, tako i udane žene, no Dolan smatra da se to može pripisati višim primanjima i emocionalnom podrškom, faktorima koji vjenčanim osobama omogućavaju poduzimanje određenih rizika ili da zatraže medicinsku pomoć na vrijeme.

Muškarcima u braku bolje nego ženama

Međutim, Dolan tvrdi da muškarci "ubiru" više plodova nakon sklapanja braka. Ženama naprotiv, u zrelim godinama, raste rizik od fizičkih i mentalnih oboljenja.

Unatoč prednostima životnog stila bez djece i supružnika za žene, Dolan tvrdi da postojeći narativ o braku i djeci kao pokazateljima uspjeha ponekad stigmatizira žene koje žive drugačijim stilom života te se zbog toga neke "single" žene bez djece mogu osjećati nesretno. No, smatra da ne bi trebale jer su pokazatelji sreće na njihovoj strani.

vezano Djevojke, samo učite! Istraživanje pokazalo da se žene koje završe fakultet udaju bogato i zarađuju više Vijesti Djevojke, samo učite! Istraživanje pokazalo da se žene koje završe fakultet udaju bogato i zarađuju više

"Ugledate ženu od 40 godina koja nema djece i pomislite da je to šteta, jel da? 'Možda ćeš jednom naći pravog muškarca i to će se promijeniti', komentirat ćete. Ne, možda će sresti pogrešnog muškarca pa će se to promijeniti. Možda će sresti muškarca koji će ju činiti manje sretnom i zdravom pa će i ranije umrijeti", dodaje ovaj profesor za kraj.

izvor: theguardian.com

Još vijesti