V.F. u Nakon predavanja

Sve živo uključuješ u produžni kabel? Pripazi, jedan uređaj može izazvati požar

Treba biti oprezan.

29. prosinca 2023 12:14
Produžni kabel

Produžni kabel Foto: Bru-nO via Pixabay

U studentskom domu često nemamo dovoljno utičnica. Ako živiš u petom ili šestom paviljonu na Savi u Zagrebu, onda imaš samo jednu jedinu utičnicu u koju je uključena lampa. Produžni kabel ili razdjelnik je nezaobilazan u tom slučaju.

Teško je funkcionirati bez njega, osim ako nećeš stalno isključivati lampu kad trebaš napuniti mobitel ili skuhati si kavu.

Međutim, jedan uređaj nikako ne bismo trebali uključivati u produžni kabel jer može izazvati požar. Radi se o grijalici, prenosi Healthy Food House.

Iako nam u studentskoj sobi često bude hladno pa mnogi od nas ponesu i grijalicu da nam bude toplije, čini se kako bismo se ipak trebali odreći korištenja drugih uređaja dok grijalica radi i uključiti je direktno u utičnicu.

Naime, grijalice nisu dizajnirane za podnošenje velikog protoka struje potrebnog za grijanje prostora i mogu se pregrijati ili čak zapaliti zbog dodatnog protoka energije.

Kako bi se spriječio požar, evo nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati!

* Nikada nemoj uključivati grijalicu u razdjelnik ili produžni kabel, umjesto toga uvijek izravno u zidnu jedinicu!

Točnije, u jednu jedinu utičnicu koju imaš.

* Ostavi najmanje jedan metar praznog prostora oko grijalice!

U domskoj sobi nema toliko mjesta. Možda ćeš morati nešto izbaciti iz sobe. Primjerice, cimera. Na kraju krajeva, zašto bi mu dopustio da se okoristi tvojom grijalicom?

* Drži grijač na oku cijelo vrijeme dok radi, nikada ga ne pali dok spavaš ili si u drugoj prostoriji!

To ne bi trebao biti problem jer vjerojatno živiš u samo jednoj maloj prostoriji i skoro nikada ne spavaš.

* Grijalice treba postaviti na ravne površine!

Znači da ćeš morati počistiti pod. Prljavu odjeću gurni u kut sobe, što dalje od grijalice, kako bi pod bio ravan i kako se odjeća ne bi zapalila. A opet, ako se zapali, nećeš ju morati oprati. Možda je to rješenje za stanare Cvjetnog naselja koji ne mogu rezervirati termin u praonici.

* Nikada ne stavljaj grijalicu na ormariće, stolove, namještaj ili tepih!

Hvala Bogu da nemaš ormarić, namještaj ni tepih, a na stolu ti je nered pa grijalica ne bi ni stala.

Šalu na stranu, iz Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda u SAD-u kažu da su prijenosni električni grijači uzrok za čak 1200 požara godišnje. Pamet u glavu, ne želiš da ti sve skripte izgore u požaru, trebat će ti kad krenu rokovi. Vjerojatno će ti ostati brdo ispita.

izvor: Healthy Food House

Još vijesti