V.K. u Laganini

Studentica misli da je upisala krivi fakultet: 'Osjećam se kao propalitet, imam 25 godina i još uvijek studiram'

Mnogi se mladi na fakultetu susreću s ovim problemom: više se ne vide u struci za koju studiraju.

13. lipnja 2022 12:32
Što je čeka u budućnosti?

Što je čeka u budućnosti? Foto: shutterstock by Kamil Macniak

Velik broj maturanata trenutno prolazi vrlo stresno razdoblje svog života: pisanje mature, čiji im finalni rezultati mogu pomoći ili otežati upise na fakultete. No, što ako nakon upisa na fakultet shvatite da ne želite raditi u struci za koju se školujete?

Osim što svakako utječe na daljnju budućnost, odabir studija svakako utječe i na mentalno zdravlje ljudi. Dakako da postoje oni koji svoj cijeli život znaju čime se žele baviti i gdje se vide u budućnosti, no, nažalost, nisu svi te sreće.

Podsjetimo, pisali smo o istraživanju koje je dokazalo da izbor fakulteta uvelike utječe i na mentalno zdravlje studenata. Istraživanje je napravljeno na uzorku od 1453 studenta prije početka studiranja te nakon završenog studija. Istraživanje je otkrilo da je oko 50 posto studenata odlučilo pohađati fakultet s "manjim" akademskim rejtingom u odnosu na srednju školu koju su pohađali - fenomen poznat kao "nedovoljno usklađivanje".

vezano Slika nije pronađena Postani student Dokazano: Pogrešan odabir studija može vas odvesti u depresiju! Evo kako pravilno odabrati fakultet

Drugim riječima, birali su fakultete koji su manje prestižni i kotiraju "niže" od njihove srednje škole. U prosjeku, ovi studenti koji nisu imali dovoljno uspjeha te su upisali manje "ugledne" fakultete, pokazivali su 27 posto više simptoma depresije i nedostatak samopouzdanja.

U sličnoj situaciji pronašla se studentica koja se nedavno požalila na popularnoj stranici Ispovesti jer ne zna u kojem smjeru ide njena budućnost.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Tužna ispovijest studenta koji je odustao od faksa jer nije bio sretan: 'Svaki dan mi je siv, bez optimizma, smijeha…'

„Ne znam što bih radila“

„Osjećam se kao propalitet. Imam 25 godina, studiram još uvijek, ali kraja tom studiranju ne vidim. Godinama tapkam u mjestu. Odavno sam shvatila da to nije ono što mene zanima, da nemam ni volje, a ni želje baviti se time, ali sam mislila da ću se uspjeti natjerati kako bih završila fakultet da bih se onda okrenula nečemu kreativnom, nečemu što je oduvijek išlo uz mene. Ne znam ni šta je to što bih voljela konkretno raditi, ali znam da bih dala sve od sebe da budem dobra u tome. Voljela bih da to bude posao u kojem imam određenu dozu slobode i da iskažem sebe na neki način jer ne bježim od rada i posla“, piše nesretna studentica.

vezano Slika nije pronađena Karijera Umrla od srama zbog prodavača lubenica: Završio ekonomiju, a sad radi na štandu i vozi kamion

Kako nastavlja, ona dolazi sa sela pa je upoznata s obavezama, teškim i lakšim fizičkim poslovima i za sebe kaže kako nije lijena. „Ali kada me nešto ne zanima i kada ne volim nešto, ne mogu to odrađivati na silu. Stalno se vraćam unazad i razmišljam o toj pogrešnoj odluci koju sam donijela prilikom odabira ovog fakulteta jer mi se tada činio pametnijom odlukom od one koju sam željela donijeti vodeći se srcem. Kakva greška“, piše tužno.

Završila fakultet koji nije htjela, sada radi kao konobarica na sezoni

Ubrzo su joj savjetima pokušali pomoći mnogi komentatori, od kojih je većina prošla istu stvar: upisali su fakultete koji ih nisu zanimali.

„Ovisi što studiraš, ako se zaista poslije toga možeš lako zaposliti, probaj se natjerati, poslije ćeš shvatiti da ti je taj faks bio najbolja odluka. Ja sam napravila grešku sa izborom svog, sa srednjom školom sam puno više mogla postići, plus što sam mlađa bila. Ali, poslušala sam roditelje i sad, tri godine od završetka faksa radim kao konobar, a to je zaista težak posao, pogotovo u sezoni“, piše jedna komentatorica.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Diplomirao ekonomiju, tvrdi da mu ipak više vrijedi srednja: 'Realno, više su me naučili u školi nego na faksu...'

„Koliko je nas je nesretnih duša, ni ja nikad nisam znala što želim biti u životu, upisala sam faks, prvu godinu pala baš zbog tog nećkanja i razmišljanja kud sam ovo upisala, mogla sam nešto drugo, pa sam ozbiljno mislila da se prebacim, ali nisam znala na koji faks jer nemam definiran cilj. Pošto nisam smislila na koji, ostala sam na svom, na drugoj godini zavoljela taj smjer i išlo mi je do prošle godine. Evo, sad sam zaglavila s tri ispita za koja se ne mogu natjerati da ih spremim“, piše još jedna razočarana studentica.

„Život je dug“

Još jedan komentator se javio koji je prošao sličnu situaciju. „Osjećao sam se isto, ali sudeći po meni, ne bi mi išao neki smjer koji me je više zanimao iz istog razloga zašto mi nikad nije išlo u školi, a zanimali su me teži i zahtjevniji fakulteti. Studiram nešto što je u redu, ne zanima me, ali neki dijelovi su zanimljivi, dobit ću komad papira i zaposliti se za neki prosjek ili minimalac, ja miran. Niti me briga za pare, samo da mogu raditi što hoću. Sretno s budućim planovima, ne žaleći se i ne očajavaj zbog ovakvih gluposti, život je dug“, poručuje joj student.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Majka se požalila na kćer – završila fakultet, ne radi i živi s roditeljima: 'Bruka što sam rodila!'

„Ima nas“, napisao je samo netko kratko u komentar. Osim studenata koji su prošli sličnu ili istu situaciju, javila se i nekolicina komentatora sa savjetima kako može nastaviti dalje.

„Zacrtaj si da budeš dobar student“

„Biti dobar u nečemu je stvar 'treniranja' mozga i radnih navika. Kreativno, ne kreativno, na osobnom ili poslovnom planu itd. Za početak zacrtaj si da budeš dobar student... A onda jednu po jednu stvar. Sretno“, poručio joj je netko.

vezano Slika nije pronađena Laganini Ljutiti student bez cenzure: 'Sve profesore bih poslao na psihološku procjenu'

„Nađi brzo što želiš raditi i kreni, iz iskustva pišem jer sam bila u istoj situaciji i forsirala se da završim faks. Reći ću opet, Sokanu test karijere, ili na profesionalnu orijentaciju. Ili pogledaj oko sebe što bi voljela raditi i kreni što prije. Pusti faks k vragu, ako završiš dobro, ako ne ne, bitno da imaš od čega živjeti i da si sretna“, poručuje joj netko za kraj.

Izvor: ispovesti.com

Još vijesti