M. P. u Laganini

Iz WhatsAppa najavljuju potencijalno napuštanje jednog tržišta

Zakon o online sigurnosti s kojim je u cilju zaštititi najmlađe

14. ožujka 2023 17:30
Komunikacijska platforma

Komunikacijska platforma Foto: Superstar/Shutterstock

End to end enkripcija omogućuje korisnicima da nitko pa čak niti tehnološke tvrtke koje su vlasnici tih platformi nemaju uvid u sadržaj komunikacije na društvenim mrežama. Iz vlade Velike Britanije, kao i brojnih organizacija za zaštitu djece i borbe protiv online zlostavljanja u toj zemlji, tvrde da to omogućuje zlostavljačima dijeljenje zabranjenog sadržaja bez otkrivanja.

Zbog dijeljenja dječje pornografije i drugog zabranjenog sadržaja, Velika Britanija planira zakon o online sigurnosti s kojim je u cilju zaštititi najmlađe i spriječiti dijeljenje pedofilskog sadržaja. S obzirom na sve navedeno, pitanje je kako bi se takav zakon mogao provesti, a pritom da se ne ugrozi privatnost samih korisnika, piše na portalu zimo.dnevnik.hr.

Dok jedni tvrde kako je moguće razviti tehnološka rješenja koja bi omogućila zaštitu privatnosti i spriječila dijeljenje ilegalnog sadržaja, tehnološke kompanije ističu da bi se time ugrozila privatnost korisnika njihovih usluga. Kritičari zakona govore da bi rješenje bilo u skeniranju sadržaja na samim telefonima prije nego se šifriraju i pošalju putem poruka, a u ovom slučaju to je kršenje privatnosti.

Iz WhatsAppa javljaju kako će radije napustiti to tržište, nego ugroziti privatnost i sigurnost svojih poruka. Zbog navedene situacije, dolazi do straha da bi se primjerom Velike Britanije mogle povesti i druge liberalne demokracije, a to bi stvorilo problem za sve korisnike.

Još vijesti