MojFaks u Laganini

[VIDEO] Snimka sudara u Zagrebu posvađala vozače: Tko je kriv za nesreću – crni, bijeli ili neki treći automobil?

Mišljenja su podijeljena, a prometni stručnjak analizira u čemu je problem i tko je kriv.

8. listopada 2022 10:21
Čini se da krivica nije na jednom vozaču...

Čini se da krivica nije na jednom vozaču... Foto: tommaso79 via Shutterstock

Prometna nesreća na Jadranskom mostu pokrenula je raspravu na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode.

Na stranici je objavljena snimka prometnog sudara na kojoj crni automobil vozi trakom za obavezno skretanje desno, ali zadržava smjer kretanja i oduzima prednost bijelom automobilu koji ulazi u raskrižje bez da je provjerio je li sigurno to učiniti.

vezano Slika nije pronađena Laganini Fotografija parkirališta na splitskom kampusu nasmijala Hrvatsku: Pogledajte kako se parkiraju studenti

Situacija je tako postala predmet rasprave u kojoj su jedni stali na stranu bijelog automobila, a drugi na stranu crnog.

"Crni iz trake za obavezno skretanje desno nastavlja u raskrizju i produzuje ravno... Dakle potpuno jasno tko je kriv... Iako i bijeli radi nekoliko prekršaja (prestrojavanje na pješačkom u raskrižju, ne propušta vozilo s desne strane), ali crni radi kljucni prekršaj", komentira gledatelj videa u komentaru koji je dobio najviše "lajkova".

Na tom tragu, za Večernji list situaciju analizira i prometni stručnjak Željko Marušić.

"Na samom početku videa se vidi vozač Volkswagena Golfa 7 koji se nepravilno prestrojava preko pune linije", rekao je Marušić. "On nije sudjelovao u nesreći niti je utjecao, ali vidimo i prije nesreće prekršaj. To je težak prekršaj i za to se oduzima vozačka. On je napravio teži prekršaj nego ovaj kasnije koji je izazvao nesreću. Problem je što se to kod nas ne sankcionira u gradovima", pojašnjava.

vezano Slika nije pronađena Laganini Taksi vozač postao junak: Pomogao uplakanoj studentici da položi ispit

Prokomentirao je i sporni sudar, uz stručnu analizu koja dokida svaku sumnju u to tko je kriv. Kako se čini, kriva su oba vozača, no jedan više, a drugi manje.

Oba vozača dijele krivnju za nezgodu

"Vozač bijelog Peugeota 307 je u središnjoj traci koja može ići i desno i lijevo. On pravilno ide i uključuje žmigavac. Međutim, on nije provjerio je li mu netko oduzeo prednost, na što je dužan temeljem članka 58. stavak 1 (u raskrižje treba ući povećanim oprezom) i brzinu treba prilagoditi uvjetima kako bi se mogao zaustaviti pred svakom preprekom koju može očekivati (čl. 51. st. 1)", objašnjava Marušić.

vezano Studentici se pokvario AUTO na nezgodnom mjestu, a njezina je poruka postala pravi HIT: 'Dragi barba pauk...' Laganini Studentici se pokvario AUTO na nezgodnom mjestu, a njezina je poruka postala pravi HIT: 'Dragi barba pauk...'

"Primarno grešku je napravio vozač crnog Mini Coopera, koji je napravio temeljni prometni prekršaj presjecajući pravac kretanja i oduzimajući prednost drugom vozilu, a time je napravio i prekršaje nepravilnog skretanja (čl. 57.), nepažnje pri skretanju raskrižjem (čl. 58. st 1). Vozio je trakom koja mora ići desno, no on zadržava pravac i dolazi do sudara. S obzirom na to da je to raskrižje, vozač bijelog automobila trebao je izbjeći nesreću jer je trebao brzinu prilagoditi uvjetima. Rekao bih da je krivnja 80 posto na vozaču crnog vozila, a 20 na vozaču bijelog vozila. Vozač bijelog vozila je sekundarno kriv jer nije provjerio stanje i vozio opreznije", zaključio je.

Još vijesti