V.K. u Laganini

6 od 70 studenata na predavanju: Pogledajte 'propuh' u predavaonici kad dođe proljeće

Nastava je opet kontaktno i pandemija uskoro postaje prošlost, no, sve je manje studenata u klupama?

11. travnja 2022 10:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na mnogim fakultetima postoji nekoliko kolegija za koje studenti misle kako uopće nisu vezani uz njihovu struku te da ih nema smisla pohađati i polagati, osim eventualno za dobivanje ECTS bodova. Uz to, nerijetko postoje i slučajevi na kojima studenti nemaju obavezu dolaska na predavanja, pa tu povlasticu i koriste.

No, nedolazak studenata na neka predavanja ipak buni njihove kolege koji smatraju da bi svi trebali slušati sve navedeno u kurikulumu.

Naime, nedavno je na TikToku objavljen video isječak snimljen u razmaku od par mjeseci: od siječnja do travnja u kojem se svaki puta pokaže ista scena predavaonice, no sa svakim mjesecom, broj studenata se iznimno smanjuje.

"Gdje su svi?", naslov je video-isječka u kojem se na prvim scenama vidi prepuna predavaonica na Fakultetu strojarstva, da bi se u posljednjem kadru vidjela tek nekolicina studenata.

@engineeringdeciphered Where did everybody go? #engineering #engineeringdeciphered #professorsoftiktok #teachersoftiktok #Statics #Dynamics #Mechanics #Thermo #Structures #collegelife ♬ The Months of the Year - The Kiboomers

 Sa skoro 450 tisuća lajkova ovog video-isječka, studenti su ubrzo počeli pisati u komentare koji su razlozi nedolaska na predavanja.

"Onda će na dan ispita predavaonica opet izgledati kao u siječnju", napisao je komentator. "Sva moja predavanja iz inženjerstva", napisao je još netko i spomenuo da se radi o predavanjima iz matematike.

"Ide nas šest od upisanih 70 na matematiku na mom fakultetu, profesor je hiperaktivan i teško ga je pratiti", pojašnjava komentator. "I onda će nakon završnih ispita opet predavaone izgledati kao ovo u travnju, jer će pola njih odustati od fakulteta", smatra još netko.

"Možda je ovo predavanje gdje dolasci nisu obavezni?", upitao je komentator pa je dobio objašnjenje da nisu sva predavanja takva i da je dio svakako obavezan, te da profesori vode bilješke tko se pojavljuje, a tko ne.

"Ionako sve učim kod kuće"

"Prestao sam dolaziti na predavanja kada sam shvatio da nema smisla dolaziti ako ionako sve učim kod kuće", napisao je jedan student.

"Zbilja nema potrebe ići na predavanja ako isto toliko vremena potrošim kod kuće kada učim", "Ionako nas ništa ne nauče, već sve moramo sami", "Većina materijala koje oni prolaze na predavanju su objavljeni online, pa nema smisla dolaziti"; samo su neki od komentara studenata koji pokušavaju objasniti ovakav manjak polaznika u predavaonici.

"Predavanja više nisu dobar način podučavanja. Studenti su shvatili da ionako sve moraju učiti sami, pa ne moraju dolaziti na predavanja", "Ja sam na strojarstvu, nisam bio na niti jednom predavanju do sada", "Pola njih odustaje jer shvate da je fakultet pretežak", samo su neki od skoro dvije tisuće komentara ispod ove objave.

Čak polovina studenata odustala od predavanja

Osim toga, ostatak komentatora piše kako ne žele prisustvovati na predavanjima na kojima profesori samo čitaju s prezentacija koje su objavljene online te da radije to vrijeme iskoriste za učenje kod kuće.

"Odlazak na predavanja je sada ekvivalent odlasku u ured na korporativni posao. Sada to više nema smisla kada ljudi znaju da imaju istu učinkovitost, a rade od kuće", pretpostavljaju studenti.

"Ovo je najvjerniji TikTok koji sam vidio. Na mojoj prvoj godini od faksa je odustalo točno 50 posto studenata", pojašnjava student matematike situaciju na svom fakultetu.

Još vijesti