Mnogi od nas ne peru jakne dovoljno često

Pranje rublja u praonicama u studentskim domovima je posebno iskustvo. Kako se uvijek moramo rukama i nogama boriti za slobodan termin, sretni smo ako uspijemo oprati rublje dok nam još nije ponestalo čistih čarapa i gaća. Nerijetko ne uspijemo pronaći slobodan termin pa moramo donje rublje oprati na ruke. Zato sigurno sad iskorištavaš priliku što si kod kuće i što ti tvoja draga mama može oprati sav veš. Sada će ti konačno rublje mirisati po maminom omekšivaču i bit će meko i ispeglano.

Kad već pereš rublje kod kuće, možda bi bila dobra ideja oprati i zimsku jaknu. Vjerojatno i ti zimske jakne pereš po potrebi. Primjerice, kad imaš neku mrlju pa ju odneseš na kemijsko čišćenje. Koliko uopće često trebamo prati jakne i kapute?

Ljudi prerijetko peru jakne i kapute

Nova studija koju je proveo Joules otkriva da jedna od pet osoba pere svoju zimsku jaknu jednom godišnje, a 17% je priznalo da svoje zimske jakne i kapute uopće ne pere. Stručnjakinja za pranje rublja Sarah Dempsey razumije da se možda ne čini nužnim redovito ih prati, ali podsjeća na važnost održavanja kaputa čistim, piše New York Post.

„Zimi imamo tendenciju nositi slojeve, a naši su kaputi krajnji sloj, ne prljaju se toliko zbog mirisa tijela i znoja kao naša odjeća“, rekla je Dempsey.

„Međutim, na njih će utjecati vremenske prilike, kiša i skupljanje zagađivača i prljavštine tijekom sezone“, rekla je.

Ipak, kaputi su izrađeni od različitih materijala pa ih treba prati imajući to na umu.

Vuneni kaputi

Prema Dempsey, vunene kapute je potrebno čistiti samo jednom u sezoni. A kada odlučiš očistiti zimski kaput, nije važno da li je to čim ga izvadiš iz dubine ormara prije sezone nošenja spremišta ili kada ga spremaš nakon sezone.

„Vuna se opisuje kao materijal koji se sam čisti jer sadrži keratin koji ubija bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, tako da je ovim kaputima obično potrebno samo jedno čišćenje po sezoni“, rekla je Dempsey.

Ali ako kišni dan izvuče najbolje iz tvog vunenog kaputa, svakako ga prozrači prije nego što ga spremiš.

„Pobrinite se da ga temeljito osušite na zraku prije nego što ga odložite ili će na kraju mirisati po plijesni. Ako je vaš kaput od vune ili kašmira pomiješan sa svilom, možda će ga trebati češće čistiti kako bi zadržao svoju mekoću.“

Kožni kaputi i jakne

Dempsey je savjetovala da kožne jakne treba čistiti barem jednom ili dva puta godišnje, ali ako ih često nosiš, možeš ih čistiti i više.

„Preporučljivo je obrisati kožnu jaknu jer prljavština i drugi zagađivači mogu oštetiti kožu ako se ne uklanjaju redovito“, rekla je.

„Ovisno o tome je li izrađena od punozrnate, visokozrnate, spojene, prave kože ili antilopa, postupak čišćenja će biti drugačiji za kožne kapute“, dodaje Dampsey.

Kada je riječ o visokokvalitetnoj koži, Dempsey je predložila korištenje vlažne krpe umočene u blagu otopinu deterdženta ili sredstva za čišćenje kože kako bi obrisao kaput.

Prošivene jakne i parke

Kada su u pitanju prošivene jakne i parke, Dempsey je potaknula pranje ovih odjevnih predmeta dva puta tijekom zimske sezone, posebno ako se nose svakodnevno. Ali prije nego što ga baciš u perilicu, pročitaj upute na etiketi i provjeri je li tvoj kaput punjen perjem ili sintetikom.

„Ako vaš kaput ima sintetičko punjenje, možda ga je moguće oprati kod kuće“, rekla je. „Jakne s perjem uvijek treba profesionalno čistiti.“

Osim pranja, postoji još nekoliko načina za održavanje svježeg izgleda kaputa poput prozračivanja nakon nošenja, parenja između sezonskih čišćenja ili korištenje spreja za osvježavanje tkanine za uklanjanje bilo kakvih mirisa.

Također, izbjegavaj trpati svoje zimske kapute u ormar i umjesto toga ih objesi na hladno mjesto kako bi se uništile sve bakterije i uklonili svi mirisi.

pranje jakni i kaputa koliko često prati zimske jakne kako prati zimske jakne Pranje Rublja

Još vijesti