S.D. u Laganini

Kad se ljubav prema mačkama pretvori u opsesiju? „U stanu od 50 kvadrata imam 8 mačaka!“

Kuća ili mali zoološki vrt?

14. prosinca 2022 12:50

Totoro vježba jogu Foto: S.D./MojFaks

Najbolji krevet na svijetu Foto: S.D./MojFaks

Tipični dan ljubitelja životinja Foto: S.D./MojFaks

Chester Foto: S.D./MojFaks

Tipični dan ljubitelja životinja Foto: S.D./MojFaks

Kućni ljubimci poboljšavaju kvalitetu života osobe kojoj su na brizi, ali oni su isto tako i velika odgovornost koju ne treba shvatiti olako. Procesom udomljenja pojedinac pristaje na odgovaranje o drugom živom biću koje će o njemu ovisiti, najčešće do kraja njegova života. I jedan kućni ljubimac velika je briga i zahtjeva puno vremena, a kako je živjeti s njih osam?

Volontiranje u udruzi za životinje „Hrabre njuške“ rezultiralo je time da studentica komunikologije, trenutno u stanu od 50 kvadrata ima 8 mačaka o kojima se brine sa svojim dečkom.

Puna kuća mačaka

Od 8 mačaka, četiri su njihove, dok za ostale ispunjavaju ulogu tete čuvalice i pružaju im privremeni dom tijekom perioda u kojem čekaju svoj zauvijek dom.

„Jedna maca je kod nas već godinu dana i najgore je to što kad ode i ja i dečko ćemo biti shrvani, ali jednostavno znamo da će joj biti bolje negdje gdje joj se vlasnici mogu više posvetiti jer je jako mazna po prirodi“, napominje.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrabre njuške | Brave snouts (@hrabrenjuske)

 

Dnevni raspored

S ljubimcima, pogotovo s mačkama najvažnije je imati rutinu i dobro se organizirati. S obzirom na to da ne žive u velikom prostoru toliki broj životinja utječe na svaki aspekt njihovog života. Od svakodnevnog čišćenja zbog ogromne količine dlaka i razbacanog pijeska, do hranjenja tri puta dnevno, na sve se lako navikne, tvrde, jer kroz dan shvatiš koliko su ti zahvalne na svemu.

„Probudimo se i dogovorimo tko će nam napraviti kavu, a tko će nahraniti mace. Dok one jedu, mi se na miru razbudimo i pogledamo nekakav video ili epizodu serije. One najveći dio dana spavaju, tako da nisu prezahtjevne što se aktivnosti tiče, poigramo se s njima, pospremimo što imamo i do ručka smo mirni. Dogovorimo se tko će im dati ručak, a tko večeru, najčešće ovisno o obvezama koje imamo taj dan“, kazali su.

Maženje je dio čuvanja, koji im je najdraži. Naglašavaju da njihovi ljubimci imaju i terapeutski učinak na njih i znaju im popraviti i najtmurnije dane.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrabre njuške | Brave snouts (@hrabrenjuske)

 

Financije su često problem

S obzirom na to da su studenti, plaćanje potrepština za životinje uvelike utječe na njihov budžet, ali njima to ne predstavlja veliki problem. Iako im udruga daje hranu i pijesak te plaća veterinarske račune za mačke koje čuvaju, na one koje su udomili troše dosta velik iznos novaca s obzirom na njihova primanja.

„Stvarno dosta trošimo, ali to nam ne predstavlja preveliki problem. Za osnovne potrepštine i njihovu hranu uvijek imamo, tako da nije tako strašno, ali velik dio naših primanja odlazi na njihovu hranu, pijesak, igračke i veterinarske račune“, zaključili su.

Zaključuju da je cijeli proces jako umarajuć, ali da se sve isplati kada shvatite da životinja zbog vas više nije na cesti ili na hladnoći i da ste joj pomogli doći do njezinog zauvijek doma.
 

Još vijesti