P.S. u Laganini

Wikipedija slavi 22. rođendan, ali i uvodi velike promjene – izdvojili smo 6 novih značajki

Povodom proslave rođendana, uveli su nekoliko noviteta za lakše korištenje.

26. Siječnja 2023 15:37
Wikipedija slavi 22. rođendan.

Wikipedija slavi 22. rođendan. Foto: Oberon Copeland @veryinformed.com/Unsplash

Svima nam, dobro poznata, Wikipedija uvelike pomaže tijekom svih vrsta obrazovanja. Iako je mnogi profesori ne vole, jer često nudi pogrešne informacije i izvore, a samim time se ni ne preporučuje za korištenje, u pojedinim situacijama za neku brzopoteznu informaciju uvijek dobro dođe.

Sada Wikipedija slavi čak 22. godine postojanja, kako su objavili na svojem Twitter profilu, a u skladu s time su predstavili neke nove i poboljšanje značajke za svoje korisnike.

Kako pišu, u tim novitetima su im pomagali volonteri diljem svijeta, a prema prvim reakcijama, sve od njih su iznimno korisne. No, s obzirom na to da su tek izašle, pojedine značajke još uvijek nisu dostupne kod nas.

Vjerujemo da će se to uskoro promijeniti, a do tada smo izdvojili najzanimljivije promjene koje su iz Wikipedije naveli u svojoj nedavnoj objavi.

Sadržaj

Novi sadržaj, koji bi se trebao nalaziti s desne strane na Wikipediji, svakako će olakšati njezino korištenje. Samim scrollanjem će se taj isti sadržaj i dalje pojavljivati s desne strane kako bi potraga bila lakša i preglednija.

Alati za promjenu jezika

Wikipedija je uvela i alate za promjenu jezika koji su sada istaknutiji u odnosu na prije. Na taj način će olakšati prijevod, za više od 300 različitih jezika.

Prored i veličina slova

Za bolje i lakše čitanje, povećali su prored između rečenica, kao i veličinu slova što će omogućiti lakše i preglednije čitanje u odnosu na prije.

Tražilica

Od sada, za neki određeni pojam će se umjesto teksta odmah prikazivati i slike koje se vežu uz njega! To će biti dostupno putem nove tražilice koju su postavili, a ona će omogućiti prikazivanje svih potrebnih pojmova, tekstova, kao i slika.

Sklopiva bočna traka

Za one kojima će nova bočna traka možda i smetati, Wikipedija je uvela opciju njezinog micanja. Tako da i ako ti se ne sviđa, uvijek ju možeš zatvoriti i nastaviti dalje sa svojom potragom.

Zaglavlje

Od sada se više nećeš morati vraćati na sam početak teksta koji se nalazi na vrhu stranice jer će se zaglavlje pomicati kako ćete vi scrollati prema dolje.

 

Još vijesti