L.B. u Laganini

Za sličicama nogometaša poludjela cijela zemlja: Student pred kioskom čekao od 6 ujutro za svoj paketić

Skupljate li i vi sličice koje su u prodaju puštene ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru?

11. listopada 2022 13:34
Sveti gral sakupljača sličica Paninija...

Sveti gral sakupljača sličica Paninija... Foto: Jeniffer Fontan via Shutterstock

Sličice Paninija izazvale su pravu pomutnju u Argentini, koja svjetsko nogometno prvenstvo shvaća vrlo ozbiljno. Naime, ondje je vlada morala intervenirati u ime vlasnika kioska diljem zemlje i Paninija zbog nestašice sličica.

Argentinci satima stoje u redovima kako bi kupili svoje paketiće sličica, dok su na crnom tržištu cijene dosegnule nevjerojatne iznose. Primjerice, ekstra sličica nogometaša Messija "ispod pulta" se nudi za do 300 eura, što je iznos dovoljan za kupnju čak 300 paketa sličica, piše El Pais.

vezano Zaklada nogometnog kluba Dinamo pomaže studentima sportašima Vijesti Dinamova zaklada 'Nema predaje' stipendira studente sa 1750 kuna mjesečno: Provjerite možete li se prijaviti

Trgovine koje prodaju lažne sličice profitiraju u javnom prijevozu, a kiosci doslovno "gore" od gužvi i interesa javnosti. Tvrde da ih je Panini izbacio iz biznisa jer favorizira velike trgovačke lance, kao i trgovine na benzinskim crpkama. Iz kompanije pak uvjeravaju da je interes za sličicama nadmašio sva očekivanja i mole za još vremena.

Prodao 2000 paketića sličica u jednome danu

"Nikad prije nisam ovo vidio", kaže Juan Vargas, vlasnik dviju trgovina stripova i sličica na najprometnijim ulicama Buenos Airesa.

Od 24. kolovoza, kad je u prodaju puštena Paninijeva kolekcija sličica, nije stao. Prisjetio se da su kupci čak pokušali provaliti u trgovinu nakon što je objavio da više nema sličica. "Distributeri raznose kutije tjedan dana prije puštanja u prodaju. Počeo sam s 2000 paketića, sve sam prodao u jednome danu. Ali ljudi postaju nasilni", tvrdi.

vezano Jake Daniels Vijesti Svijet nogometa stao uz 17-godišnjeg igrača koji je priznao da je gej: 'Ovo je velika priča'

Statisika ide njemu u prilog. U odnosu na Rusiju 2018. godine, tijekom ove kampanje prodano je 42 posto albuma i 18 posto sličica više u istom vremenskom periodu. No, ovakvo ludilo ima smisla.

Naime, Argentinci znaju da će ovo biti zadnje svjetsko prvenstvo Lionela Messija, a sanjaju i da će ovaj tim, koji je 2021. godine u finalu Copa América porazio Brazil, ponoviti povijest i u Katru.

Panini kao izdajnička kompanija?

Razlozi nestašice sličica nisu potpuno razjašnjenji. S jedne strane, tu je potražnja koja je nadmašila sva očekicanja. S druge strane, množe se teorije zavjera: nema papira jer je uvoz prekinut, sličice se izvoze u Brazil, ili pak Panini ima strategiju za ubrzavanje kompulzivne kupnje, kako se prvenstvno približava.

Na kioscima sve češće lijepe i vješaju obavijesti da nemaju sličice, a neki čak i pišu javne poruke o tome da je Panini izdajnička kompanija koja favorizira benzinske crpke i trgovačke lance, iako se na kioscima sličice prodaju čitave godine.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Rastura u nogometu, ali i na faksu: O nagradi za studenticu godine Buga se nije pohvalila čak ni obitelji

Vlada je okupila stranke na sastanku u Ministarstvu trgovine. Iako neki tvrde da je uz godišnju inflaciju od 78,5 posto, mnogo važnijih tema o kojima bi trebalo razgovarati, drugi pak uvjeravaju da je ova situacija pitanje života ili smrti za pojedine vlasnike trafika.

"Mnogima se može učiniti banalnom, ali za kioske se radi o hrani na tanjuru", pojašnjava Ernesto Acuña, potpredsjednik komore koja okuplja vlasnike trafika u zemlji. Zasad su dobili samo obećanje službene medijacije između Paninija i prodajnih mjesta. Iz tvrtke Panini pak niječu bilo kakvo favoriziranje te mole za strpljenje. "Ne sviđaju nam se ove neravnoteže. Želimo dostaviti što je više moguće", kazao je potpredsjednik Panijina u Argentini, Nicolás Sallustro koji uvjerava sve da će imati priliku popuniti svoj album.

Nestašica sličica prouzročila je probleme u ovoj zemlji... Nestašica sličica prouzročila je probleme u ovoj zemlji... Foto: Jeniffer Fontan via Shutterstock

Ali Argentinci su poludjeli za sličicama. 22-godišnji student sestrinstva, Julián Ramírez, prošle je srijede u redu za sličice pred Vargasovom trgovinom čekao od 6 ujutro. "Ovo je jedino mjesto na kojemu mogu kupiti sličice, i već su nam dali redne brojeve", kazao je.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Od nogometa do doktorata: Odustao od profesionalnog sporta i postao najbolji student u svome gradu

Iza njega je stajala 64-godišnja Luisa Gonzáles kako bi sličice dala svojim unucima.

Na 25.000 sličica, samo jedna 'ekstra' Messijeva

Na svom stolu, Vargas ima otprilike 1000 sličica. To je ostatak nakon popunjavanja dva albuma koja će kasnije ponuditi kolekcionarima. "Otvorio sam dvije kutije po 1000 paketića kako bih popunio albume. Dupliće razmjenjujem u trgovini ili ih prodajem po komadu", objašnjava.

Vargas potvršuje da se do dodatnih sličica, koje nisu obilježene brojevima i koje su posvećene velikim zvijezdama poput Messija i Ronalda, posebno teško dolazi.

vezano Projektor, gledanje na savi Laganini I na Savi se prati EURO 2021: Dvije studentice i njihov 'ukleti' projektor zaslužni za ludu atmosferu u domu

"U kutiji od 1000 paketića dobio sam samo 4, a u drugoj dodatnih šest", kaže. "Već sam prodao 25.000 paketića, u omjeru po pet sličica svakome, a dodatna sličica Messija pojavila se samo jednom", otkriva Vargas.

Stoga je ekstra Messi stvarno prava sreća za svakog sakupljača.

izvor: elpais.com

Još vijesti