S.D. u Laganini

Za tradicionalnim tetovažama s naših prostora ludi cijeli svijet, a u prošlosti su spašavale živote

Tetovaže kojima su se slale snažne poruke

20. Siječnja 2023 13:33
Hrvatska tradicionalna tetovaža

Hrvatska tradicionalna tetovaža Foto: Lucas Lenzi/Unsplash

Zadnjih godinu dana tradicionalne tetovaže s područja Hrvatske stekle su veliku popularnost.

Ovim tetovažama (za kojima su „pomahnitale“ društvene mreže) tradicionalno su se, za vrijeme Osmanskog Carstva, oslikavale žene kako bi izbjegle silovanje, seksualno roblje ili preobraćenje iz katoličkog svijeta u islam, stoji na portalu Croatiaweek.  

@heruvimski somber history of a beautiful ethnic tattoo. #SeaShanty #HomeImprovement #fyp #foryou #culture #history #learnontiktok #croatian #tattoo ♬ HOME - Filip Lackovic

Najčešće su se tetovirala lako uočljiva mjesta poput ruku i prsa, a takve tetovaže često su na sebe, tijekom kršćanskih blagdana, stavljale žene te nerijetko i djeca.

Korijene vuku iz područja današnje Bosne i Hercegovine, a vrlo brzo su postale dio tradicionalne kulture i u Hrvatskoj.

Na druge je kršćanske simbole obično tetovirala starija žena, mješavinom meda i ugljena, a taj se proces tetoviranja zvao bocanje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐌𝐞𝐥 (@melpzvc)

Danas se ovu tradiciju moderniziralo te se često pojavljuje u inačicama. Iako postoje oni koji njeguju tradiciju i ovakve simbole tetoviraju na autentičan način, tj. tehnikom bocanja, većina modernih studija ove simbole tetovira mašinom za tetoviranje.

Iako ih neki tetoviraju iz estetskih razloga, a neki zbog njihovog značenja i tradicije, i jedno i drugo doprinosi širenju znanja o njima i prenošenju ove tradicije na druge, mlađe generacije.