V.F. u Laganini

Zadah od mladog luka, rezanje krastavaca za francusku i branje trave za gnijezdo: Ovako izgledaju uskršnji praznici

Očekujemo eure u gnijezdu!

3. travnja 2023 16:31
Nema Uskrsa bez mladog luka!

Nema Uskrsa bez mladog luka! Foto: Congerdesign via Pixabay

Uskrs se polako bliži, a ti se već polako pripremaš putovati kući za „praznike“ koji su toliko kratki da ih jedva tako uopće možemo i nazivati. Da stvar bude još gora, vjerojatno ćeš cijele „praznike“, koji traju dva ili tri dana, razmišljati o faksu i o svim obavezama koje te čekaju kad se vratiš. Ako nemaš sreće, onda imaš faks i na Veliki petak, a odmah tjedan nakon Uskrsa imaš i kolokvij (utemeljeno na istinitim događajima).

Prije nego što otputuješ kući, podsjetit ćemo te na to što te sve čeka.

1. Francuska salata

Prijateljica mi je nedavno rekla da se želi vratiti kući u subotu navečer da izbjegne cijelu ludnicu. Kad malo bolje razmisliš, shvatit ćeš da to i nije loša ideja. Tvoja mama će te poljubiti u čelo čim siđeš s vlaka, ali čim zakoračiš u kuću, dat će ti posudu krumpira, mrkve, nekoliko kuhanih jaja, teglicu kiselih krastavaca i tupi nož.

Pogađaš, morat ćeš rezuckati sastojke za francusku salatu. Koliko god ona božanstvena bila, prolazit ćeš kroz pravi pakao dok ju budeš pripremao. Vjerojatno ćeš krastavce morati rezati najtupljim nožem koji postoji na ovom svijetu kojeg tata nije još uvijek naoštrio iako obećava da hoće još od Božića kad se zadnji put pravila francuska salata.

Tada ćeš imati i flešbek na menzu i rezanje žilavog bečkog odreska noževima kojima se dijete od tri godine može igrati bez straha da se ozlijedi.

2. Čišćenje

Kad konačno za šest sati završiš rezanje sastojaka za francusku salatu (manje vremena učiš za kolokvij, a krastavce si vjerojatno izrezao žlicom jer od noža nema koristi) ne znači da je tu poslu kraj. Tada na red dolazi čišćenje. I to čišćenje apsolutno svega, ne samo dnevne i kuhinje.

Kako je Uskrs, morat ćeš očistiti i tavan i podrum te izvaditi i prebrisati ono svečano posuđe koje su tvoji roditelji dobili na poklon za vjenčanje, a koje se čuva za posebne prilike. Naravno, nijedna prilika nije dovoljno posebna. Nikada u životu nisi jeo iz tih tanjura. Nakon što ometeš paučine i opereš prozore skupa s roletama, shvatit ćeš da si ti ovdje samo jeftina radna snaga. Zapravo, besplatna.

3. Pravljenje gnijezda

Ako imaš mlađeg brata ili sestru, onda si sigurno milijun puta čuo mamu ili tatu kako im govore da neće dobiti ništa za Uskrs od zeke ako ne budu dobri. A ako im sam to kažeš, počet će plakati i reći će te mami pa ćeš još dobiti i jezikovu juhu. Na kraju će se to svesti na razgovor o faksu i o tome kako studiraš već predugo.

Nema smisla voditi taj razgovor. Kako bi se izvukao iz nezgodne situacije, ponudiš se brati travu za gnijezdo svojem mlađem bratu ili sestri. Naravno, moraš ubrati i cvijeće kako bi to gnijezdo i ukrasio. Tvoji brat i sestra će ubrzo izgubiti zanimaciju za to, a ti ćeš gnijezdo složiti sam i nadati se da ćeš ujutro ondje naći kovertu s tvojim imenom i nekoliko eura unutra.

I ruke će ti ostati zelene od trave. Nokti također.

4. Bojanje jaja

Koliko god to mrzio, šanse su 99 posto da će taj posao pripasti tebi. Mama će te natjerati da na stol posložiš listove starih novina kako ga ne bi uprljao bojom, a ti ćeš ga svejedno uprljati. Naravno, nitko nije kupio boje za jaja, a u trgovini ih više nema jer je Uskrs sutra pa ćeš morati iskopati neki stari paketić boja za jaja kojemu je rok trajanja istekao prije četiri Uskrsa.

Kao i uvijek, narančasta i žuta boja se nikako neće primiti pa će na kraju sva jaja biti crvena, plava i zelena. Sutra ujutro će svi jesti samo crvena jer su plava i zelena boja obojile i bjelanjak, a nitko nije siguran je li to jestivo.

Plava boja će ti također ostati na rukama. I noktima.

5. Misa na uskršnje jutro

Ujutro ćeš se probuditi, pokupiti svoje eure iz gnijezda, a onda doručkovati. Iako inače doručkuješ kavu i možda cigaretu, na uskršnje jutro ćeš se najesti svega. Tko kaže da je devet sati ujutro prerano za francusku salatu, mladi luk i kolače?

Nakon toga ćeš obući odjeću koju si kupio specifično za Uskrs i otići u crkvu. Kako si se vratio iz grada, važno je odjenuti se kao modna ikona. Poslije mise slijedi čestitanje Uskrsa svima koje sretneš, iako si ujutro jeo mladi luk, a ruke su ti još uvijek prljave od branja trave i bojanja jaja.

Još vijesti