L.B. u Laganini

Zadnjih mjesec dana studija provela u šatoru: Ostala bez unajmljenog stana u centru grada

Mjesec dana prije diplome, istekao joj je ugovor o najmu stana u centru grada.

7. listopada 2022 10:37
Posljednje dane studija provela je u šatoru unutar obližnjeg kampa

Posljednje dane studija provela je u šatoru unutar obližnjeg kampa Foto: GizemG via Shutterstock

23-godišnja studentica Sarah (ime promijenjeno radi zadržavanja privatnosti) imala je još mjesec dana do kraja magistarskog studija mikrobiologije kad joj je istekao ugovor za najam stana u centru Lincolna u Velikoj Britaniji, čime je ostala bez krova nad glavom.

Sarah je s cimerima tražila kratkoročno rješenje stambenog pitanja. Kontaktirali su agenciju preko koje su unajmljivali stan sa zahtjevom da se ugovor produlji, no bezuspješno, piše The Tab.

vezano Traži dio dvorišta u kojem može podići šator Vijesti Student traži dvorište za najam u koje će postaviti šator: 'Cijene najma u Zagrebu već su godinama prenapuhane'

Pitala je i sve prijatelje imaju li sobu viška, no većina njih također muku muči sa smještajem ili im ističu ugovori za najam puno prije no što bi ona diplomirala na svom studiju.

Nakon što se posavjetovala sa Centrom za savjetovanje studenata pri Sveučilištu u Lincolnu, preostale su joj dvije opcije: potražiti smještaj pomoću AirBnB-a ili iskoristiti sobu u smještaju u vlasništvu Sveučilišta.

Druga opcija otpala je jer se useljenje u sveučilišne kapacitete preklapalo s istekom njenog ugovora o najmu, a i cijena smještaja igrala je ključnu ulogu.

Nekad samo zezancija postala je njena stvarnost

Zbog svega ovoga, Sarah se odlučila na opciju o kojoj se prije samo šalila. Od ova je posudila kombi za kampiranje te je u njemu uselila u kamp udaljen samo 3 kilometra od sveučilišnog kampusa.

"Isprva sam se samo šalila opcijom stanovanja u kamperu, no kad sam shvatila da nema drugog načina bila sam u šoku", kazala je Sarah.

Kamper u kojemu je Sarah stanovala do kraja svog studija sastoji se od malene kuhinje s plinskim štednjakom, ali ne i frižiderom, što ju je poprilično ograničavalo po pitanju odabira hrane.

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

"Uglavnom sam kupovala namirnice kojima je u pripremi dovoljno samo dodati vrelu vodu, poput tjestenine u vrećici ili noodla, pa bih preko njih prelila vruću vodu koju imamo na raspolaganju na fakultetu", pojasnila je.

Iako u kamperu nije imala tuš kabinu, postojao je sanitarni čvor unutar kampa koji je mogla koristiti.

Spavala bi u gornjem dijelu kampera, a donji dio bi zaključavala... Spavala bi u gornjem dijelu kampera, a donji dio bi zaključavala... Foto: Anetlanda via Shutterstock

Gornji dio kampera otvarao se kako bi u njemu spavala, a donji dio je zaključavala iz sigurnosnih razloga.

Teže je koncentrirati se na obaveze na faksu

U kratkom je periodu promijenila nekoliko smještajnih kapaciteta (svoj stan, kuća prijatelja koji su joj dozvolili da kratko ostane kod njih), no najviše vremena provela je upravo u kamperu.

"Nesigurnost po pitanju toga gdje ću stanovati ometala me u projektu na kojemu sam radila kako bih diplomirala. U usporedbi s normalnim smještajem, bilo je mnogo teže koncentrirati se na fakultetske obaveze dok sam živjela u kamperu", prisjetila se.

S obzirom da u kampu nema WiFi-ja, Sarah je na kampusu radila na svojoj tezi sve dok ne bi završila dovoljno za taj dan. Kaže da joj je ta promjena teško pala jer je dotad bila naučila raditi od kuće nakon laboratorijskih vježbi na faksu.

Kao praznici u kampu

Srećom, vlasnici kampa bili su puni razumijevanja. Unatoč iskušenjima i problemima, Sarah ipak kaže da joj je u kampu bilo ugodno, a srećom, jedna je prijateljica u tom periodu živjela s njom i pravila joj društvo.

"Kamp je zbilja bio ugodan. Bila bih mnogo zabrinutija da sam cijeli vrijeme kampirala sama, no moja je cimerica ostala sa mnom neko vrijeme pa sam imala osjećaj kao da smo na paznicima i kampiramo", govori.

vezano Studenti na ulasku u zagrebački SC Akademska četvrt Nikad skuplje studiranje: Studentima u Hrvatskoj mjesečno treba jedna prosječna hrvatska plaća

O njenoj odluci i činjenici da je zadnje dane studija provela u šatoru, unutar obližnjeg kampa, oglasili su se i sa Sveučilišta u Lincolnu.

"Iako razumijemo odluku o privremenim životnim uvjetima ove studentice, bitno je naglasiti da nudimo različite mjere podrške studentima koji imaju problema sa smještajem ili financiranjem tijekom studija, kako od strane samog Sveučilišta tako i od Udruge studenata", komentirali su iz glasnogovorništva Sveučilišta u Lincolnu.

izvor: thetab.com

Još vijesti