P.S. u Laganini

Putuješ u ove zemlje, a imaš tetovažu? Pripazi jer možeš platiti kaznu ili završiti u zatvoru

U nekim zemljama diljem svijeta potrebno je skrivati tetovaže zbog kulturnih ili zakonskih regulativa.

3. Siječnja 2023 11:42
Zabranje tetovaže i njihovi motivi u državama diljem svijeta.

Zabranje tetovaže i njihovi motivi u državama diljem svijeta. Foto: Lucas Lenzi via Unsplash/Unsplash

Tetovaže su, mnogima, neizostavni ukras na dijelovima tijela. U Hrvatskoj nisu zabranjene, kao ni određeni motivi koje mnogi tetoviraju.

No, nije sve kao kod nas. Neke države propisuju čak i zakonske regulative kojih se stanovništvo, ali i turisti, moraju pridržavati jer će u protivnom završiti u zatvoru ili platiti novčanu kaznu, piše Mapping Megan. 

Zato provjerite, u slučaju putovanja, u kojim državama treba posebno paziti na prikrivanje tetovaža ili barem motiva koji su na tim područjima zabranjeni.

Njemačka, Francuska i Slovačka

Mnogi već zasigurno i znaju koji motivi tetovaža su zabranjeni u ovim državama. U pitanju su tetovaže koje ili simboliziraju ili na bilo koji drugi način prikazuju nacistička obilježja.

U suprotnom, svi koji imaju takvu tetovažu ili istu promiču, mogu biti uhićeni ili čak deportirani.

Šri Lanka i Tajland

Vjerski motivi u ovim državama su veliko „ne”. Na Šri Lanki nitko ne smije promovirati ili pokazivati tetovaže s budističkim motivima niti likom Bude.

Na Tajlandu je situacija slična jer tamonja vlada smatra da su vjerske tetovaže neprikladne te narušavaju poštivanje njihovih domaćih religija.

Japan

Ako su negdje strogi oko tetovaža, onda je to u Japanu. Generalno, nećete vidjeti da njihovo stanovništvo ima mnogo tetovaža općenito, bez obzira na to što mnogi misle da je upravo Japan izvor umjetničke forme poput tetovaža.

Njih ne zanima motiv jer im generalno smeta činjenica da netko ima tetovažu. Zato je takvima ulazak zabranjen u javne toalete, kupališta, teretane i odmarališta, a jedno od njihovih istraživanja pokazuje da pojedini hoteli i kafići zabranjuju isto.

Sjeverna Koreja

Nitko se neće iznenaditi što se na ovoj listi nalazi i Sjeverna Koreja. Ono što vrijedi kod njih jest da sve tetovaža kojima se ukrašavaju stanovnici ove zemlje, prikazuju njihovog političkog vođu u pozitivnom svjetlu, kao i ostale članove vladajuće obitelji.

Kazne koje se daju, ukoliko nisu u skladu s ovim pravilima, jesu deportacija, a i zatvor u kojemu su prisiljeni na težak fizički rad.

Vijetnam

Vijetnamci su u prošlosti bili uvjereni kako su tetovaže povezane s nezakonitim aktivnostima, pa su, prema tome, sve tetovaže bile zabranjene. No, s vremenom, zahvaljujući modernizaciji i globalizaciji, promijenili su mišljenje.

Upravo zbog tih mišljenja iz prošlosti, i dalje se preporučuje prekrivanje tetovaža, iako su danas u Vijetnamu zastupljenije no što su bile nekada.

Iran

Vjerske tetovaže također su osjetljive na području ove države. Točnije, svi koji imaju bilo kakve tetovaže bi trebali biti oprezni, bez obzira na to što one nisu službeno ilegalne na području Irana. No, mnogi dužnosnici im se protive.

Turska

Turska također nije naklona tetovažama. U jednoj situaciji prije nekoliko godina, tursko vjersko tijelo izdalo je zahtjev svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti da se pokaju za svoje tetovaže, ili, još i bolje, da ih uklone operacijom.

izvor: www.mappingmegan.com

Još vijesti