V.K. u Laganini

Studentica 'oprala' fakultet: 'Mene možete izbaciti zbog plagiranja, a vi radite ovo...'

Studentica prozvala profesore za plagijat u viralnom TikTok videu.

10. svibnja 2022 13:19
Studentica se požalila na plagiranje.

Studentica se požalila na plagiranje. Foto: screenshot via TikTok@alexandriamilk

Problem s plagiranjem tuđih djela velika je "crna mrlja" akademske zajednice. Kako u svijetu, tako je i kod nas, plagiranje je čin kršenja akademske čestitosti koji se osuđuje i kažnjava, a studente kojima se dokaže pribjegavanje ovoj vrsti varanja i kršenja autorskih prava, prijeti i izbacivanje s fakulteta, ovisno o pravilniku o studiranju svake pojedine visokoobrazovne institucije.

S druge strane, ako profesori kopiraju i plagiraju radove jedni od drugih, to se ne spominje, barem dok studenti ne ukažu na ovaj problem.

vezano diploma Akademska četvrt Da, moguće je: Radio na fakultetu, a nije završio osnovnu školu

"Isti od riječi do riječi"

Alex Sophia je studentica Sveučilišta Layola u Chicagu, a nedavno je postala viralna na TikToku jer je prozvala svoje profesore za plagiranje. Točnije, studentica tvrdi da ju joj profesori koji predaju na dva različita kolegija poslali prezentacije identičnog sadržaja.

Njen video pregledan je više od 2,2 milijuna puta, a "lajkan" je više od 1,3 milijuna puta. U svom video-isječku, studentica usporedno pokazuje "slajdove" prezentacija vezana za dva različita kolegija, a koji su, kako tvrdi, identični.

"Slušala sam dva kolegija koji imaju iste slajdove, od riječi do riječi", napisala je studentica u tekstu na svom prvom video-isječku, dok se već u idućoj sceni vidi kako piše e-mail direktoru svog studija.

"Poslala sam e-mail direktoru da se požalim da za ovo plaćam 46 tisuća dolara", stoji na video-isječku. Preračunato u domaću valutu, školarina bi koštala otprilike 300 tisuća kuna.

@alexandriamilk

elmo’s gonna sue

♬ Cuz I Love You - Lizzo

"Ako misle da ću stati na ovome, varaju se"

Kako ne bi došlo do zabune, studentica u komentarima napominje da se radi o dva različita kolegija sa dvije različite knjige. "Ako sam platila dvije knjige, očekujem dvije različite prezentacije", nadodaje. U sljedećem videu koji je objavila, Alex čita e-mail koji je stigao kao odgovor na njenu pritužbu.

vezano Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna! Vijesti Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna!

"Draga Alex, razgovarao sam o ovome s vašim profesorom i otkrio razlog preklapanja slajdova između dva kolegija. Trenutačno smo u potrazi za novim profesorom s punim radnim vremenom i očekujemo poboljšanje u razlikovanju i koordinaciji između dva kolegija" pročitala je studentica, no napominje kako nije zadovoljna odgovorom kojeg je dobila.

"Ako misle da ću stati na ovome, varaju se", zaključuje na kraju drugog video-isječka.

@alexandriamilk

clearly I don’t belong in college INSTRUCTURE?!! ALEX WHAT

♬ original sound - alex sophia

U komentarima je mnogo korisnika stalo na njenu stranu. "Mene mogu izbaciti s fakulteta zbog plagijata, ali vi možete raditi ovo", napisao je jedan korisnik. "Mislim da biste trebali podnijeti žalbu na plagijat", savjetuje joj netko drugi.

Mnogi imaju slična iskustva

Uz njih, javila se i nekolicina drugih korisnika koji su podijelili svoje, vrlo slične priče koje su doživjeli za vrijeme studiranja.

"Nakon što sam završila fakultet sam shvatila kolika je to prijevara", napisala je jedna korisnica. "Ja sam saznala da je moja profesorica cijelu svoju prezentaciju samo kopirala s Wikipedije", napisala je još jedna korisnica.

"I meni se ovo dogodilo, pa sam uzeo projekt s jednog kolegija i predao ga za drugi. Profesorica se naljutila, ali sam joj rekao da sam to već jednom odslušao", piše još netko.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Masovno varanje na ispitima: 81 student završio na komisiji zbog prepisivanja

Bilo je i onih koji se nisu složili s njenim stavom, pa su pisali da je Alex trebala šutjeti jer bi tako imala manje za učiti.

"Imamo drugačiji način razmišljanja, jer bih ja mislio da je ovo pozitivno: učim manje, a dobijem dvije ocjene", napisao je netko.

Za Alex, ovaj je incident pokazao veliki problem u američkom visokom obrazovanju. U razgovoru s Daily Dot studentica je napomenula da bi rješenje za njen problem bio lijep, ali da je ipak više zanima radikalna promjena u samom sustavu.

"Fakulteti iskorištavaju svoje studente"

"Povrat novca bi naravno, bio jako lijep u svijetu snova. Međutim, nakon što sam objavila ovaj TikTok i dobila toliko odgovora u kojima su i drugi pisali da su prošli kroz istu stvar, zašto da se zaustavim na ovome? Fakulteti u SAD-u u potpunosti iskorištavaju svoje studente, a ja se moram zauzeti za sebe i njih", kazala je.

Dodala je da nije sigurna je li tko sa Sveučilišta vidio njen viralni video jer ju po pitaju toga još nisu kontaktirali, a i da je sada "vrijeme za promjene".

vezano Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna! Vijesti Prodaja seminarskih i diplomskih radova postala normalna stvar: Cijena seminarskog između 'samo' 400 i 600 kuna!

"Neću stati samo na ovome zbog studenata diljem svijeta. Vidim frustraciju mežu sobom i svojim kolegama, dok sveučilište vjeruje da su mi poslali prikladan odgovor, jer nisu", kaže.

@alexandriamilk

 

♬ original sound - alex sophia

U posljednjem video-isječku koji je objavila, studentica priča o tome kako je bila pozvana na sastanak s dekanom i nekim drugim ključnim ljudima sveučilišta, no, tvrdi da prmjena nema, osim što je jedan profesor dao otkaz.

Još vijesti