M.D. u Laganini

„Kad te boli, moraš reći“ – Glumac i asistent na fakultetu komentirao probleme s kojima se mladi danas nose

Istraživanja posljednjih godina pokazuju porast tjeskobe i anksioznih poremećaja.

3. veljače 2023 16:21
Adrian Pezdirc o teretu s kojim se mladi nose

Adrian Pezdirc o teretu s kojim se mladi nose Foto: Adrian Pezdirc/Instagram

Mi mladi danas ne možemo zamisliti dan bez društvenih mreža. Čak i kad za ovaj tjedan moramo spremiti tri ispita teško odolijevamo višesatnom skrolanju. Gledamo sadržaj od kojeg se većina mladih osjeća usamljeno, pokušava se identificirati s osobama koje gledaju što dovodi do razvoja negativnih emocija među mladima.

Upravo o tim pojavama govori glumac i asistent na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, Adrian Pezdirc koji je jedan od osnivača udruge BoliMe. Udruga nastoji kroz edukacije i umjetnost potaknuti dijalog i mentalno zdravlje smjestiti u javni prostor.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli BoliMe (@boli__me)

Udruga BoliMe blisko surađuje s platformom Pukotine kojoj je cilj otvoriti virtualni prostor za mlade i ostale generacije te im pružiti nadu, utjehu i podršku tijekom odrastanja. Ideja se rodila za vrijeme pandemije.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli PUKOTINE (@pktn_pukotine)

„Društvene mreže puno brže sazrijevaju u odnosu na čovjeka. Ne mislim da su loše, već da nismo dobro iskoristili priliku kako bismo mlade naučili kako ih koristiti. Zbog toga mogu biti opasne“, upozorava Pezdirc.

 
Za DNEVNIK.hr Adrian je objasnio s kojim se problemima mladi danas suočavaju. Iako su Internet i društvene mreže rizično područje, da imaju i dobrih strana. A potvrdio je i da su mladi danas češće anksiozni. 

„Istraživanja posljednjih godina pokazuju porast tjeskobe i anksioznih poremećaja. Mislim da se mladi danas susreću s puno većim setom pitanja, možda i odgovora - više nego što su njihovi roditelji imali mogućnost“, objasnio je.

„Ljudski mozak ostao je na nekoj razini koja može procesuirati određenu količinu podataka kao prije sto godina, ali količina podataka i brzina danas su postale nevjerojatne. To stvara stres. Imali smo i pandemiju, potres, sada i rat. To su velike i važne teme o kojima se može učiti i na koji način koristiti alate za svakodnevni život“, dodao je Pezdirc. 

Još vijesti