V.F. u Laganini

Nova Netflixova serija jedna od najgore ocijenjenih ikad: Protiv nje podignuta i tužba

Nije oduševila ni kritičare, ni gledatelje.

18. svibnja 2023 10:44
Smatraju da ne prikazuje točne povijesne činjenice.

Smatraju da ne prikazuje točne povijesne činjenice. Foto: @politikfakta; Instagram

Netflixova dokumentarna mini-serija Kraljica Kleopatra je postala jedne od najgore ocijenjenih serija ikad. Producira ju i pripovijeda Jada Pinkett-Smith, a našla se na meti kritika jer je Kleopatra u njoj prikazana kao crnkinja.

Na popularnoj portalu Rotten Tomatoes, gledatelji su joj dali ocjenu 2%, dok su joj kritičari dali ocjenu 10%, piše Indeks.hr.

Istraživanja su pokazala da je Kleopatra bila grčko-makedonskog porijekla, iz dinastije Ptolomejevića. Nezadovoljstvo serijom su izrazili i mnogi Egipćani kojima se ne sviđa ovakav prikaz njihove povijesti.

Pokrenuta i tužba

Tako je odvjetnik Mahmoud al-Semary seriju nazvao zločinom, a čak je pokrenuo i tužbu protiv Netflixa kako bi se on ukinuo u Egiptu. Rekao je kako smatra da spomenuta serija promovira afrocentrizam koji briše egipatski identitet.

Osim publike, ni stručni televizijski i filmski kritičari nisu zadovoljni serijom.

„Ovo je jeftina verzija Igre prijestolja, isprepletena akademicima za koje nikada niste čuli“, istaknula je Camilla Long za Times UK.

Nije oduševila ni gledatelje ni kritičare

„Previše je sladunjava za ozbiljne fanove povijesti, a nedovoljno sladunjava za ljubitelje skandaloznih kostimiranih drama“, prokomentirala je Anita Singh za Telegraph UK.

Ni gledatelji Netflixa nisu oduševljeni. „Nemam ništa protiv kreativne slobode u filmovima i serijama, ali predstavljati ovo kao objektivni dokumentarac je arogantno i bezobrazno. Ovaj dokumentarac ne možete shvaćati ozbiljno s obzirom na količinu netočnih informacija“, osvrnuo se jedan gledatelj na portalu Rotten Tomatoes.

Izvor: Index.hr

Još vijesti