V.F. u Laganini

Znate li što je prestrujnik? Ove su nove hrvatske riječi proglašene najboljima

Hoće li ući u svakodnevnu uporabu?

13. ožujka 2023 14:54
Prestrujnik, šećerice i bakroza su nove najbolje hrvatske riječi

Prestrujnik, šećerice i bakroza su nove najbolje hrvatske riječi Foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Časopis Jezik u suradnji sa Zakladom Dr. Ivan Šreter svake godine organizira Natječaj za najbolju hrvatsku riječ, a prošle subote je u Lipiku održana i svečana dodjela Nagrada Dr. Ivan Šreter za tri najbolje hrvatske riječi, prenosi Večernji.

Prvo mjesto i 600 eura je osvojila riječ prestrujnik, a radi se hrvatskoj riječi za adapter. Riječ su predložili dr. sc. Tomislav Meštrović i dr. Ognjen Ožegić.

Drugo mjesto je pripalo riječi šećerice koja je zbirni naziv za biljke poput šećerne repe, šećerne trske i kukuruza šećerca. Time su njezini predlagači, dr. sc. Leonard Štrac i Izabela Štrac, osvojili nagradu u iznosu od 400 eura.

Treće mjesto je osvojila riječ bakroza, odnosno hrvatski naziv za Wilsonovu bolest. Za ovu je bolest karakteristično nakupljanje bakra u tkivu. Predlagači dr. Marko Bukna i Martina Pehar su za treće mjesto osvojili 200 eura.

Koje su još riječi ušle u uži krug, možete pogledati na poveznici.

Izvor: Večernji.hr

vezano Ispisani papiri Laganini Prijevodnici ili titlovi? Evo koje su najbolje nove hrvatske riječi

vezano Usmeno izlaganje pred publikom. Vodič za brucoše Samo 2 riječi i nema više nervoze prije usmenog izlaganja?! Trik toliko jednostavan da nećete vjerovati da pomaže

Još vijesti