S.D. u Naslovnica

„Bed rotting“ je najnoviji TikTok trend: Stručnjaci upozoravaju da bi mogao biti opasan za mentalno zdravlje

U ovom trendu možda sudjelujete, a da toga niste ni svjesni.

9. lipnja 2023 15:14
Izležavanje u krevetu

Izležavanje u krevetu Foto: DimaBerlin/Shutterstock

Zbog sve ubrzanijeg životnog tempa, mnogi pokušavaju pronaći način za opuštanje i „utapanje“ negativnih emocija te stresa.

Najnoviji TikTok trend, nazvan „bed rotting“, osmišljen je baš u tu svrhu.

Jednostavno rečeno, „bed rotting“ uključuje cjelodnevno izležavanje u krevetu, a sve to u svrhu zanemarivanja vlastitih problema i vanjskih utjecaja.

Ovaj trend spavanja, potiče ljude da rezerviraju dan za sebe koji će provesti ušuškani u krevet, kako bi se opustili nakon napornog radnog ili studentskog tjedna.

Kada razmišljate o svim lošim stvarima koje se trenutno događaju u svijetu, poput porasta troškova života na primjer, nije iznenađujuće da je ova vrsta „brige o sebi“ postala vrlo popularna, pogotovo među mladima.

Iako mnogi zagovaraju ovaj pristup „dekompresije“, važno je istaknuti da velik dio stručnjaka smatra da bi ova vrsta „brige o sebi“ mogla pojedincu napraviti više štete nego koristi pa prije sudjelovanja u ovom trendu najbolje je potražiti mišljenje stručne osobe.

Naime, boravak u krevetu i prekomjerno drijemanje mnogi povezuju s depresijom i drugim poremećajima raspoloženja.

Poznato je da neaktivnost i dug boravak u krevetu jačaju simptome ovakvih vrsta poremećaja pa neki stručnjaci upozoravaju da se bitno, retrospektivno, osvrnuti na potrebu za cjelodnevnim izležavanjem ili spavanjem.

Docentica psihijatrije na Sveučilištu Washington, dr. Jessi Gold, sa svojim pratiteljima na TikTok profilu podijelila je svoj stav o trendu.

 

@drjessigold I learned about folks #coping by being #inbedrotting …here are some thoughts #mentalhealth #burnout #sleep #stress ♬ Part of Your World - From "The Little Mermaid" - Halle

 

„San nam je potreban, ali moramo se zapitati je li san obnavljanje snage ili izbjegavanje stvarnosti. Spavate li zato što ne želite biti budni, zbog stresa i tjeskobe ili obveza koje morate obaviti, ili spavate jer vam to doista treba? Ne morate se uvijek boriti protiv želje za drijemanjem, ali zapitajte se zašto ju osjetite“, zaključila je.

Iako nam se ideja izležavanja u krevetu možda čini vrlo primamljivom te je ponekad doista potrebna, vrlo je bitno istražiti motivaciju koja se krije iza takve potrebe.

Još vijesti