L.B. u Nakon predavanja

19 i pol godina otplaćivao kredit zbog diplome: 'Studij je bio greška, nitko me nikad nije pitao imam li fakultet'

Zajam i studiranje bile su mu najlošije financijske odluke.

13. srpnja 2022 13:48
Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije

Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Gotovo dva desetljeća, Bruce Paulson, stručnjak za digitalni marketing, mučio se kako bi otplatio svoj studentski dug u iznosu od 28 tisuća dolara.

vezano Ted Sams je službeno dobio svoju diplomu! Laganini 78-godišnji maturant: Zbog duga u knjižnici, djedica dobio diplomu tek nakon 60 godina

"Trebalo mi je 19 i pol godina da sve otplatim", kazao je za Fox News. Iako je ovo zbilja dug period, dodao je da bi trajalo još i dulje da nije prvih godina vraćanja zajma plaćao više rata unaprijed.

Danas 42-godišnji muškarac, Paulson je nedavno dobio obavijest kompanije Navient, tvrtke za financijske usluge koja je upravljala njegovom pozajmicom, da je dug otplaćen u potpunosti. "Ne mogu vam opisati koliko sam sretan. Nisam mislio da će ovaj dan doći", kazao je Bruce.

Nula dolara u džepu nakon diplome

Bruce je 2002. godine diplomirao na državnom Sveučilištu Appalachian u Sjevernoj Karolini. Nakon diplome, međutim, počeo se pitati zašto je proveo sve te godine na studiju, zbog čega je imao ogroman dug za vratiti, bez da je imao ideju kako to napraviti.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Više no ikad prije: 50% studenata smatra da diploma nije vrijedna novca

"Nisam imao nikakve tržišno vrijedne vještine, a po diplomi sam imao ravno nula dolara na svom računu pa nisam mogao pojmiti kako vratiti dug od gotovo 30 tisuća dolara", kaže i dodaje da mu je razmišljanje o tome stvaralo veliki stres i nervozu.

Danas je situacija ipak bolja. "U puno sam boljoj situaciji što se posla tiče, stalno mi se otvaraju nove mogućnosti. To je zbilja sjajno", tvrdi. No, njegov stav o studiranju, pomalo je neuobičajen.

Nijedan klijent nikad nije pitao je li završio fakultet

"Tržište uglavnom ne vrednuje koledž", smatra. "Nijedan moj klijent nikad nije mario za to jesam li išao na fakultet. Nikad nisu ni pitali. Samo su željeli znati kako im mogu pomoći. To je realnost života", govori.

vezano Slika nije pronađena Karijera Poplava 'modernih zanimanja': Je li fer da oni sa završenim tečajevima imaju veće plaće od onih s diplomom?

Čak ni s prvostupničkom diplomom iz poslovne administracije, Paulson kaže da ništa što je naučio na fakultetu nije bilo relevantno u realnom svijetu niti za potrebe vođenja posla, barem u njegovom slučaju.

"Odlazak na fakultet i uzimanje studentskog zajma bile su moje najgore financijske odluke", iskren je.

izvor: foxnews.com

Još vijesti