S.D. u Nakon predavanja

21-godišnji mladić uhićen zbog objave tajnih vladinih dokumenata na Discordu

Sve je to učinio kako bi impresionirao mlađe članove svoje Discord grupe!?

14. travnja 2023 11:06
Jack Teixeira

Jack Teixeira Foto: Simon Ateba/Twitter

Jack Teixeira (21), pripadnik Nacionalne garde američkog zrakoplovstva identificiran je kao glavni osumnjičenik za curenje povjerljivih dokumenata Pentagona.

Pentagon Pentagon Foto: Ivan Cholakov/Shutterstock

U četvrtak navečer Federal Bureau of Investigation (FBI) uhitio je Teixeiru tijekom pretrage njegovog doma zbog sumnje da je putem online grupe odavao tajne SAD-a.

Teixeiru je New York Times identificirao kao vodeću figuru u chat grupi za online videoigre, Thug Shaker Central, na društvenoj mreži Discord. Pojedinosti koje su se pojavile o Teixeiri, učinile su ga glavnim osumnjičenikom u istrazi curenja tajnih informacija Pentagona.

Bio je ključni član navedene grupe od oko 30 ljudi koji su dijelili interes za oružje, videoigre i rasističke memeove. Novine su sugerirale da je Teixeira osoba poznata članovima grupe kao OG, a Washington Post dan ranije identificirao ga je kao zviždača.

Sve je to, navodno, Jack učinio kako bi impresionirao mlađe članove grupe, pišući poruke pune akronima i žargona, objavljujući povjerljive dokumente, isprva tipkajući doslovne prijepise, a zatim objavljujući stvarne dokumente, za koje se činilo da su fizički uklonjeni iz sigurnog mjesto i fotografirani.

Naglašavajući sumnje da bi Teixeira mogao biti počinitelj, New York Times prenosi da detalji interijera njegove kuće iz djetinjstva, objavljeni na društvenim mrežama i na obiteljskim fotografijama, odgovaraju detaljima na marginama nekih od fotografija procurjelih tajnih dokumenata.
 

Još vijesti