L.B. u Nakon predavanja

3 razloga zašto će vas 'gejmanje' učiniti boljim i uspješnijim studentom

Neki će reći da je 'gejmanje' postalo integralnim dijelom oblikovanja kulture tijekom posljednjih desetljeća.

14. srpnja 2022 10:37
2021. godine na svijetu je video-igre igralo 3,24 milijarde ljudi...

2021. godine na svijetu je video-igre igralo 3,24 milijarde ljudi... Foto: Dean Drobot via Shutterstock

Video-igre mijenjaju svijet: od onih koje nadilaze žanrove, istražuju sve aspekte života, a sve dok istovremeno integriraju inovativne načine interakcije s osobama sličnih interesa i načina razmišljanja iz svih dijelova svijeta.

vezano Igrica još uvijek nema ime. Laganini Student osmislio viralnu igricu prepunu optičkih iluzija: Od oružja nudi samo fotoaparat

Unatoč tome, o pozitivnim učincima igranja video-igara rijetko se govori, što zbog negativne reputacije zbog nasilja u mnogim igricama, kojemu je onda putem igranja izložen velik broj mladih i djece, ali i zbog opasnosti krađe podataka, identiteta i brojnih drugih mogućnosti prijevare koje dolaze u paketu sa svakodnevnom komunikacijom s nepoznatim ljudima na internetu.

I dok su ove opasnosti djelomično zbilja realne i treba ih osvještavati, postoji i druga strana medalje, točnije, benefiti koje igranje igrica ima za osobe koje se time bave, u umjerenim količinama, naravno.

Neki od tih benefita mogu pomoći mladima da postanu bolji i uspješniji studenti.

"Gejmanje" poboljšava kognitivne sposobnosti

Jedan od brojnih benefita gejmanja je stimuliranje mozga. Ovo se događa zbog interaktivne prirode igranja video-igara, za što su potrebni duboki fokus i koncentracija.

Kad uronite u video-igru, ona vas smješta u mnogobrojne virtualne scenarije. U njima, morate slijediti mnogobrojne zapovijedi, naputke, razmišljati o svojim akcijama i reagirati na probleme koje susrećete na ekranu. U većini njih morate moći reagirati u djeliću sekunde i probleme rješavati u strogo određenom vremenskom periodu.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Soba za studente iz koje nećete izlaziti: Ulaz slobodan 0-24 sata, u ponudi najbolje igre za 'Plejku'

Ovo vašem mozgu pruža brojne pogodnosti od kojih su samo neke: poboljšano vizualno procesuiranje, brzo razmišljanje i reagiranje, učinkovitost u neuralnom procesuiranju te poboljšavanje kreativnosti. Povrh toga, poboljšava vašu sposobnost prepoznavanja i pamćenja objekata i prostora u kojima se krećete. Ovo je moguće primijeniti u svakodnevnim situacijama poput vožnje automobila, snalaženja u novome gradu i slično.

O pozitivnim učincima 'gejmanja' slabo se govori... O pozitivnim učincima 'gejmanja' slabo se govori... Foto: antoniodiaz via Shutterstock

Akademski gledano, igranje video-igara dokazano poboljšava metakogniciju što znači da naučite bolje razmišljati o vlastitoj sposobnosti razmišljanja. Ovo vam pomaže shvatiti koje su vam loše strane, a koje pak prednosti u akademskom okruženju, što može pomoći vašem uspjehu na fakultetu.

"Gejmanje" razvija vaše socijalne vještine

2021. godine, procjena kaže da je diljem svijeta bilo 3,24 milijarde aktivnih igrača video-igara. U SAD-u, 66% tinejdžera igra igre, a 45% gejmera su djevojke.

Iako postoje i igre koje se igraju "offline", većina ipak podrazumijeva komunikaciju s drugima, bez obzira na vaše mjesto prebivanja. Često ćete, dakle, biti primorani surađivati s drugima, komunicirati s njima i razvijati strategije za rješavanje problema u igrama.

vezano Slika nije pronađena Laganini I uopće ga nije sram: Iskreni student u 4 riječi objasnio zašto studira 13 godina

Ovo vam može pomoći da bolje surađujete s drugima, što je vještina koja će vam dobro doći kako na fakultetu, tako i izvan njega. Na primjer, svakako ćete pronaći sličnosti u načinima na koje komunicirate i surađujete s igračima, kao i kolegama na fakultetu, posebice tijekom rada na grupnim projektima.

Osim toga, "gejmanje" stvara doživotna prijateljstva. Studija je pokazala da je upravo igranje video-igara presudno za stvaranje prijateljstava između tinejdžera.

"Gejmanje" poboljšava digitalne vještine i pismenost

Za uspješno igranje video-igara morat ćete se upoznati s novim, nepoznatim digitalnim svijetom, a ovo će vam poći za rukom intuitivnim učenjem. Ovo vam može pomoći i u realnom životu, posebice kad se prilagođavate novom životu na kampusu i novom životu studenta, općenito.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Prvi takav u Hrvatskoj: Ovo je studij koji će postati prvi izbor svih gejmera

vezano Slika nije pronađena Laganini Prvi u Hrvatskoj doktorirao na temu videoigara: Provjerite gdje možete slušati njegova predavanja

Više od toga, igranje video-igara ohrabruje vas da koristite tehnologiju u vlastitu korist te putem ovoga, naučite kako manevrirati kroz digitalne prepreke. Mnogi su studenti zbog ovoga upisali studijske programe povezane s tehnologijom, dok su se neki odlučili specijalizirati baš za video-igre.

izvor: studyinternational.com

Još vijesti