L.B. u Nakon predavanja

3 trika da zaspeš bez problema, čak i ako imaš tremu zbog ispita ujutro

Za sve koji noć prije ispita bezuspješno broje ovce u nadi da će zaspati i odmoriti preopterećni um, barem nakratko.

7. prosinca 2022 15:26
Djevojka spava za radnim stolom.

Djevojka spava za radnim stolom. Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Najgora je ona noć prije ispitnog roka. Osim što ju vjerojatno do zadnjeg atoma snage provedete za knjigom i skriptama, znate da je također bitno pokušati se odmoriti i naspavati, kako bi vam mozak uopće funkcionirao na ispitu.

Od silne preopterećenosti informacijama, stresom i tremom, ali i viška kofeina kojime se pokušavate održati u budnome stanju, vrlo je moguće da ćete večer prije ispita otkriti sve „čari“ nesanice. Svi koji su doživjeli nemogućnost da zaspu iako im spava tijelo i osjećaju se izmoreno, znaju da nesanica uopće nije zabavna.

Srećom pa postoje znanstvenici koji se bave proučavanjem sna i spavanja, poput Arica Prathera, koji za Mind Body Green nudi tri savjeta da lakše uhvatite te prijeko potrebne sate sna prije velikih i odlučujućih trenutaka u životu, bio to ispitni rok, obrana diplomskog rada, razgovor za posao ili preseljenje u drugu zemlju.

Krevet neka bude samo za spavanje i opuštanje

Koliko vas uči u krevetu? Priznajte! Jednom kad nastupi ukočenost i u omiljenom stolcu ili fotelji počnete nalikovati škampu, a ne ljudskome biću, vjerojatno ćete dobiti ideju da se malo „ispružite“ i nastavite učiti u krevetu. Ovo bi moglo biti pogubno za vaš san!

Ako u krevetu obavljate bilo kakve zadatke, učite ili ga koristite kao mjesto na kojemu radite na daljinu, mozak će upravo ovu lokaciju povezivati s poslom, a svi znamo što to znači – nema spavanja!

Srećom, čak i ako ste razvili ovu negativnu asocijaciju, moguće ju je lako ispraviti. Pokušajte učiti i obavljati akademske zadatke u drugoj prostoriji, a ako vam je na raspolaganju samo skučena domska sobica, pokušajte učiti za stolom, barem fizički distancirani od kreveta, iako ga vidite.

Djevojka kunja za radnim stolom. Djevojka kunja za radnim stolom. Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Ako pak u krevetu postanete nemirni dok pokušavate zaspati, ustanite i radite nešto drugo, bilo da se radi o čitanju, pripremanju sendviča ili kratkoj šetnji do toaleta i natrag.

Pokušajte s paradoksalnom namjerom ili obrnutom psihologijom

Kako pojašnjava ovaj znanstvenik, paradoksalna namjera temelji se na ideji da radite upravo ono suprotno od onoga što želite postići.

Dakle, ako ležite u krevetu, a san vam ne dolazi na oči, pokušate se potruditi da i dalje ostanete budni. Istraživanje je pokazalo da osobe koje primijene ovu metodu brže zaspu ono osoba koje se samo nastave „roštiljati“ u krevetu.

Nastavite ležati u krevetu

Ako vam se ne da ustati iz kreveta, dobro je jednostavno nastaviti ležati. Ako i niste postigli cilj da zaspete, odmaranje u krevetu također se ubraja u načine da se opustite i napunite baterije.

Osim toga, ako se riješite psihološkog pritiska da zaspete, tijelo će se vjerojatno automatski opustiti, nakon čega ćete utonuti u san.

Još vijesti