L.B. u Nakon predavanja

4 načina da 'nadmudrite' test na zaokruživanje: Evo kako odabrati točne odgovore čak i kad ih ne znate

I testove s višestrukim odabirom moguće je 'nadmudriti'. Evo nekoliko savjeta kako birati točan odgovor kad ga ne znate.

16. kolovoza 2022 12:55
I ovu vrstu ispita je moguće 'nadmudriti'...

I ovu vrstu ispita je moguće 'nadmudriti'... Foto: sezer66 via Shutterstock

U idealnim okolnostima, test s višestrukim opcijama na zaokruživanje bit će potpuno nasumičan, bez obrazaca i pravilnosti među točnim ili netočnim odgovorima.

No, i ove testove osmišljavaju ljudi, a zbog ljudske prirode, nijedan test ne može biti nasumičan, piše Business Insider.

vezano Slika nije pronađena Laganini 'Ako ne znaš, zaokruži c'? Više od 600 studenata priznalo kako rješavaju test ako ne znaju odgovor na pitanja: Ovo su najbizarnije metode

Tvrdi ovo William Poundstone, autor knjige "Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody" ("Kamen razbija škare: Praktični vodič da predvidite i nadmudrite gotovo bilo koga") koji je, kako smatra, pronašao nekoliko uobičajenih uzoraka među testovima s višestrukim izborom odgovora, poput standardiziranih testova na prijemnim ispitima ili državnoj maturi.

Nakon što je analizirao 100 testova i sveukupno 2456 ispitnih pitanja, kako onih za potrebe srednjih škola, koledža, zatim vozačkih ispita, profesionalnih ispita za vatrogasce i radio-operatere pa čak i novinske kvizove, Poundstone tvrdi da je otkrio statističke uzorke u svima.

Iz ovih je podataka derivirao i osmislio nekoliko strategija koje vam povećavaju šanse da na pitanja odgovorite točno, čak i ako ne znate odgovor i bez obzira polažete li ispit iz kemije ili teoriju za polaganje vozačkog ispita.

Iako naglašava da je najbolja strategija za polaganje ispita znanje stečeno učenjem, strategija pogađanja ipak je korisnija jer nadmašuje strategiju nasumičnog nagađanja, čemu uvijek pribjegavamo kad ne znamo točan odgovor na pitanje.

vezano Radite li i vi slične izračune? Nakon predavanja Formula za peticu: Evo kako možete izračunati koliko dnevno morate učiti da položite ispit

Inteligentno pogađanje povećava vam šanse da zaokružite točan odgovor, čak i ako ga ne znate.

Ovo je nekoliko Poundstoneovih strategija ako se nađete u situaciji da morate pogađati točan odgovor na ispitu s višestrukim mogućnostima odabira.

1. Zanemarite konvencionalnu mudrost

Sigurno ste od kolega čuli savjete "zaokružite srednji odgovor ako ne znate" ili "izbjegavajte odgovore koji sadrže riječi 'nikad', 'uvijek', 'svi' ili 'nitko'".

No, ako pitate Poundstonea, ovakvi savjeti statistički "ne drže vodu". Zapravo, svojom je analizom otkrio da su odgovori "ništa od navedenog" ili "sve od navedenog" točni u čak 52 posto situacija.

Dakle, odabirom jednog od ova dva odgovora, šanse da pogodite uvećavaju se za 90 posto u odnosu na nasumično biranje.

2. Pogledajte odgovore prije i poslije spornog pitanja

Poundstone je otkrio da se točni odgovori rijetko kada ponavljaju jedan za drugim, stoga će vam analiza prijašnjih i odgovora nakon pitanja na koje ne znate odgovor pomoći da odaberete.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Profesor na internetu pronašao pitanja za svoj ispit: Studente odvukao na sud zbog kršenja autorskih prava

Na primjer, ako ste zapeli na pitanju broj 2, ali ste znali da je odgovor na pitanje 1 onaj pod slovom a), a na pitanje 3 onaj pod slovom d), ove odabire najvjerojatnije možete eliminirati kad odabirete odgovor na pitanje na kojemu ste zapeli.

3. Odaberite najdulji odgovor

Poundstone je također primijetio da su najdulji odgovori na ovakvim testovima uglavnom točni.

"Autori testova moraju se osigurati da je točan odgovor neupitno točan, a ovo često podrazumijeva dulje opise. S pogrešnim odgovorima vjerojatno se neće truditi toliko pojasniti", tvrdi Poundstone.

vezano Slika nije pronađena Laganini Najpopularnija praznovjerja u koja vjeruju studenti: Evo što trebate izbjegavati na dan ispita, a što će vam donijeti sreću

Dakle, ako je među ponuđenim odgovorima jedan primjetno dulji od ostalih, on je najvjerojatnije i točan.

4. Eliminirajte odstupanja i nepravilnosti

Neke ispite, poput onih standardiziranih, često generiraju računala, negirajući bilo kakve uzorke koje je inače moguće pronaći među odgovorima. Međutim, bez obzira na redoslijed, ukoliko se među odgovorima javljaju oni koji odstupaju od ostalih ili su nelogični, ti su također najčešće pogrešni.

izvor: businessinsider.com

Još vijesti