M. P. u Nakon predavanja

Brojna iznenađenja stižu s novim modelom mobitela: Šuška se da bi se možda potpuno odustalo od karakterističnih tipki

Zanimljive opcije novih uređaja.

31. ožujka 2023 13:16
Apple mobilni uređaji

Apple mobilni uređaji Foto: Hadrian/Shutterstock

Apple nastavlja s evolucijom iPhonea, a prema posljednjim informacijama čini se kako idu u smjeru uređaja koji više neće imati fizičkih tipki i utora. Internetom su se proširile vijesti da će se klasične tipke zamijeniti s kapacitivnim tipkama koje su osjetljivije na dodir i prepoznaju jačinu pritiska.

Isto tako, na novim modelima iPhonea zamijenili bi tipke za pojačavanje i stišavanje, a umjesto sadašnje dvije tipke bila bi jedna tipka. Osim toga u planu je promjena tipke za paljenje i gašenje uređaja te tipka za isključivanje tona, stoji na portalu zimo.dnevnik.hr.

Ono što je zgodno vezano uz kapacitivne tipke jest što se one mogu programirati tako da bi Apple s vremenom samo s nadogradnjama softvera mogao mijenjati mogućnosti današnje tipke za isključivanje i aktiviranje zvuka. Korisnici bi tu tipku mogli iskoristiti za neke druge opcije, odnosno akcije koje na svojim telefonima puno češće koriste.

Za razliku od fizičkih tipki, za rad kapacitivnih je potreban izvor energije, Apple ima rješenje za slučaj da nestane baterije, a to je poseban način smanjenog korištenja energije. Zahvaljujući tome, mogle bi se koristiti i neke druge značajke poput Apple Paya i Find My Network.

Ove promjene bi se trebale pojaviti samo na iPhoneu 15 i Pro Max, a na običnim modelima kroz godinu ili dvije.

Još vijesti