M.D. u Nakon predavanja

Bogata ponuda i zanimljivi programi: Provjerite što vas ove godine čeka u Noći muzeja

18. manifestacija Noć muzeja održat će se ovaj petak

24. Siječnja 2023 13:32
Muzeji su važni! - Noć muzeja 2023.

Muzeji su važni! - Noć muzeja 2023. Foto: noc-muzeja.hr/PR

Muzeji su važni! Tema je ovogodišnje 18. manifestacije Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja na raznim lokacijama diljem Hrvatske. Od svojih početaka 2005. s nekoliko zagrebačkih muzeja do danas se priča proširila i postala prava tradicija te prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U ovih 18 godina događaj je posjetilo više od 3,7 milijuna posjetitelja.

Hrvatsko muzejsko društvo u organizaciji je ove manifestacije od samih početaka. Autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić koje su cijelu akciju pokrenule kao pilot-projekt u suradnji sa šest zagrebačkih muzeja.

Nacionalni razmjeri

Od gradskog pilot-projekta 2007. Noć muzeja prerasla je u nacionalnu manifestaciju u koju se svake godine uključuje sve više muzeja i gradova.

„Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ , kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje - odgovornost muzejske zajednice za prirodne , kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca“, istaknuli su iz organizacije.

Donosimo pregled zanimljivih lokacija u Osijeku, Splitu i Dubrovniku koje možeš posjetiti ove godine.

Osijek

Muzej Slavonije

Dvije izložbe u ovom muzeju obilježit će Noć Muzeja: „Moleraj: tehnike oslikavanja zidova šablonima i valjcima“ te „Laku noć kuno, dobro jutro euro“. Od svojih davnina ljudi nastoje urediti svoj životni prostor, stoga „Moleraj“ predstavlja dva načina ukrašavanja interijera 20. stoljeća.

Prelazak s kune na euro povijesni je događaj u Hrvata te je sam po sebi primamljiv. Zato druga izložba vodi posjetitelja kroz dio iznimno bogate i zanimljive povijesti hrvatskog novca.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Noć muzeja 2023 (@nocmuzeja.hr)

Muzej likovnih umjetnosti

U ovom muzeju aktualna je izložba 28. Slavonski biennale koja će se udružiti s manifestacijom Noć muzeja te ponuditi sadržaje i na nekoliko lokacija u gradu – Galerija Knifer, Kulturni centar, Galerija Waldinger, Gajev Trg. Pored toga pripremili su još mnoštvo sadržaja, pa bacite oko na program koji nude.

Split

Muzej grada Splita

Izložbe, predagoško-edukativne radionice za djecu, muzejske publikacije – sve su to pripremili u srcu Dalmacije. Manifestaciju će obilježiti na nekoliko lokacija kao što su Podrumi Dioklecijanove palače, Galeriju Emanuel Vidović i Galeriju Muzeja grada Splita. Uz tu ponudu čekaju vas i promotivne cijene publikacija i suvenira.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Noć muzeja 2023 (@nocmuzeja.hr)

Hrvatski pomorski muzej Split

Izložba „Zaboravljena Dalmacija 1“ donosi razglednice, fotografije i dokumente iz privatne zbirke Igora Goleša i njegovih kolega kolekcionara. U suradnji s udrugom RADDAR nad ulazom u Tvrđavu Gripe biti će postavljena instalacija „Paternite, Maternite, Natalite“. Riječ je o instalaciji umjetnika Ante Kuštre.

U WRECKS4ALL dvorani s naočalama za proširenu stvarnost. posjetitelji mogu virtualno zaroniti na 9 podvodnih lokaliteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao i pregledati dodatnih 9 lokaliteta u 2D formatu. Zbog ograničenog broja korisnika u dvoranu će se puštati 20 posjetitelja svakih pola sata.

Dubrovnik

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

U tvrđavi Imperijal na Srđu posjetitelji mogu razgledati stvarne i virtualne izložbe o Domovinskom ratu, obrani i oslobođenju dubrovačkog područja. U postavi su izložbe: „Dubrovnik u Domovinskom ratu“ i „Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu“ te stvarne i virtualne izložbe „Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.“ i „Dani ponosa – oslobođenje dubrovačkog područja 1992.“.
 

 

Još vijesti