M.D. u Nakon predavanja

Borba bez krvi, ali s puno znoja i suza, a samo želiš oprati veš na Savi: Studentica pokazala kojim se trikom služi da dođe do termina!

Na Cvjetnom isto ne cvate baš cvijeće!

25. Siječnja 2023 15:28
Problemima s praonicom na Savi nema kraja

Problemima s praonicom na Savi nema kraja Foto: Shutterstock

Pisali smo već o tome kako su studentske praonice u Zagrebu postale pravo „bojno polje“ i da se samo rijetki izbore za termin za pranje. Studentski dom Stjepan Radić najveće je utočište zagrebačkih studenata, no unatoč tome ne može se pohvaliti dobrom funkcionalnošću. Za takve situacije pripremili smo i savjete kako samostalno prati odjeću.

U Facebook grupi Studentski dom „Stjepan Radić“ – „Sava“ svakodnevno svjedočimo brojnim pritužbama studenata na sadržaje i mogućnosti koje imaju u domu. Pored menze za praonicu rublja veže se najviše negativnosti. O tome govori i nova objava u grupi.

Nezadovoljna studentica fotografirala je kako izgleda online rezervacija termina u praonici koja je u upotrebi već neko vrijeme i bila je najavljena kao veliko olakšanje već opterećenog sustava pranja, a pokazala se još većim promašajem od onog starog zapisivanja u raspored olovkom.

„Pov: čekaš ponoć da rezerviraš prvi slobodan termin u praoni za tjedan dana:////“, napisala je uz objavu studentica Ivana Džojić.

Problemima s praonicom na Savi nema kraja Problemima s praonicom na Savi nema kraja Foto: Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava" via Facebook/Facebook  

„Podijelila sam svoje 'muke' u grupu na Savi, da provjerim pronalazi li se netko, i bila sam u pravu. Dosta studenata je reagiralo, a kolege iz doma na Cvjetnom kažu da je kod njih i gore. Postoje i praonice u blizini doma, ali nije baš praktično tamo ići i plaćati dosta više“, iskrena je Ivana koja je osim produženih rezervacija Studentskom odboru Stjepan Radić predložila i da neke od sušilica koje često ostanu prazne zamijene perilicama.

Uhvatila termin pa ipak ostala bez pranja

Nakon što je jednom nakon stotinu pokušaja uspjela uloviti termin, studentica komunikologije Magdalena doživjela je hladan tuš kad je došla kupiti žetone: „Teta me minimalno triput pitala jesam li sigurna da sam je rezervirala za taj dan. Ja sam triput rekla da jesam sigurna. Na kraju sam dodala da se radi o perilici 1 na što je teta rekla 'a ta nam ne radi', pa dodala da će mi ipak 'dati' žetone za novu rezervaciju. Kao da mi ih daje džabe…“

Vidi se da je omjer perilica i broja studenata glavni problem, a s tim se slaže i studentica Lucija koja je istaknula da neke perilice ponekad i ne rade pa situacija bude još i gora, a termini nestaju u nekoliko minuta kao da su ulaznice za Arctic Monkeyse.

Za cijelu konfuziju Magdalena ima i dobar savjet da je dobra opcija veš prati na ruke pa nositi u sušilice jer one su uvijek slobodne

Žetoni samo ako imaš rezervaciju

Rezervacije su ograničene na tjedan dana unaprijed, a studenata je mnogo. Onda svi posežu za rezervacijom oko ponoći jer je drugačije postalo nezamislivo. Studentici Sari to su glavni problemi cijelog sustava, a uz to i „kad odeš kupiti žeton dođe novi problem jer te teta pita kad imaš rezervaciju i pod kojim imenom pa ne možeš više ni kupiti žetone i uletjeti u neki termin koji je ostao neiskorišten. Ludilo mozga. Mislim da bi bilo OK od Studentskog odbora da nam produži rezervacije na bar dva tjedna ako ne mogu skroz otvoriti termine“, objasnila je.

Ograničene rezervacije perilica Ograničene rezervacije perilica Foto: M. D./MojFaks

Erasmusovci u još većem problemu

Studentica povijesti Adriana uvjerila nas je da ni na Cvjetnom ne cvate baš cvijeće: „Na Cvjetnom je isto ludnica s praonicom. Još veći problem je što studenti koji dođu na Erasmus ne mogu nikako rezervirati termine jer nemaju pristup web-profilima.“

 

Još vijesti