S.D. u Nakon predavanja

Čitalačke navike studenata: „Nakon srednje škole nisam pročitala niti jednu knjigu!“

Vole li studenti čitati?

10. veljače 2023 17:01
Što se sve nalazi u vašoj literarnoj kolelciji?

Što se sve nalazi u vašoj literarnoj kolelciji? Foto: Christin Hume/Unsplash

Knjige vode čitatelje u jedinstveni svijet mašte i podižu njihov životni standard. One obogaćuju iskustvo osoba koje ih čitaju i izoštravaju njihov intelekt. Brojne su prednosti čitanja knjiga; širenje znanja i vokabulara, poboljšanje pamćenja i razvoj kreativnosti—samo su neke od njih.

Iako profesionalci ističu da najveću korist od čitanja imaju djeca, čitanje definitivno može pomoći i studentima, ali koliko i što oni zapravo čitaju?

Zašto studenti ne čitaju više knjige?

Velik dio studenata ističe da je tijekom školovanja izgubilo volju za čitanjem zbog raznih lektira koje su im bile nametnute. Jedna od njih je studentica Lorena koja tvrdi da od srednje škole nije čitala.

„Nakon srednje škole nisam pročitala ni jednu knjigu! Nemam neki pretjerani interes u knjige i nikad me to nije ni privlačilo. Koliko god inteligentno zvučiš kad nekome kažeš da čitaš, mislim da nije vrijedno samo te pohvale. Netrpeljivost prema knjigama sam razvila kroz osnovnu i srednju jer nisam voljela lektire koje smo čitali“, zaključila je.

I njena kolegica, Lucija tvrdi da se od srednje škole nije posvetila čitanju knjiga, ali njeni razlozi razlikuju se od Loreninih.

„U osnovnoj školi sam puno čitala, ali tamo negdje na početku srednje sam prestala. Zbog pojave društvenih mreža češće sam bila na mobitelu i knjige sam jednostavno zanemarila, ali žao mi je što više nemam tu naviku i htjela bi ju opet razviti“, tvrdi Lucija.
 

Ali ima i onih koji i dalje uživaju uz dobru knjigu...

Studentica Viktorija, najčešće čita digitalne verzije svojih najdražih knjiga, a trenutno joj je na tapeti „Lord of the Rings“ jer je veliki obožavatelj fantastičnog žanra koji u njoj budi osjećaj nostalgije.

Petra, studentica novinarstva, tvrdi da, iako ne stigne čitati zbog posla i studentskih obveza, rado svoje slobodno vrijeme (najčešće tijekom praznika) ispuni čitanjem zanimljive knjige.

„Volim čitati i potičem svakog tko ima vremena da čita umjesto bezveznog scrollanja po Instagramu. Smatram da mnogi koji "ne vole" knjige nisu svjesni koliko osjećaja i emocija jedna dobra knjiga može probuditi u tebi! Tako sam ja tijekom ljetnih praznika pročitala Gonič zmajeva. Ako neka knjiga može probuditi emocije, onda je to definitivno ova, koja je ujedno i napisana po istinitom događaju“, tvrdi ova studentica.

Također napominje da su knjige vrlo dobar način produbljivanja znanja o specifičnim interesima.

„Jedan od dugogodišnjih hobija mi je i fotografiranje, pa tijekom sezone fotkam vjenčanja, rođendane, krštenja i druge slične proslave. Upravo zbog toga trenutno čitam knjigu/priručnik poznatog i fenomenalnog hrvatskog fotografa, Vedrana Tolića, pod nazivom U vrtlogu vjenčanja. iako tu nema nekih "posebnih" emocija, knjiga je fantastična za sve fotografe vjenčanja, i one koje bi to htjeli biti. Ima ono nešto što je zanimljivo našoj brašni, ali vjerujem da bi bilo i drugima, koji nisu u tome“, zaključila je.

Pomoću čitanja razvija se sposobnost pamćenja, mašta i kritičko razmišljanje, a knjige nas mogu odvesti u ljepše i idealnije svjetove u kojima se možemo sakriti od svih nedaća koje nas more u stvarnom svijetu pa čak i od ispitnih rokova.
 

Još vijesti