M.D. u Nakon predavanja

Devet savjeta za polaganje ispita na prvom roku – a stigneš se još i odmoriti!

Postoje načini kako se možeš bolje organizirati, suočiti se sa stresom te organizirati.

5. Siječnja 2023 16:40
Učenje pred ispite

Učenje pred ispite Foto: Nick Morrison via Unsplash/Unsplash

Kad bismo pitali bilo kojeg studenta što mu je najstresnije u životu uvjereni smo da bi većina izdvojila ispitne rokove. Stres od rokova razvija se čak i kad marljivo učiš tijekom semestra i ne spadaš u ekipu kampanjaca.

Iako je toliko česta pojava postoje načini kako se možeš bolje organizirati, suočiti se sa stresom te se organizirati za postizanje uspjeha i zadovoljstva. Donosimo ti par trikova za bolju organizaciju pred ispite.

1. Kofein ne gomilaj, bolje se organiziraj!

Knjiga i laptop čekaju na stolu, a šalica vruće kave zaokruži trio bez kojeg ne može proći ni jedan dan učenja. Razbudit će te i isprva pridonijeti fokusu. A kad već i prestaneš brojiti koja je to kava po redu toga dana nije baš obećavajuće da ćeš postići bolji fokus i naučiti više.

Pretjerana konzumacija kofeina vrlo vjerojatno će te učiniti previše budnim, pomalo hiperaktivnim i pojačat će neproduktivnost. Isti učinak imaju i energetski napitci ako ih popiješ previše. Zbog toga je iznimno bitno držati mjeru.

Umjesto litarskih kava u pomoć ti može uskočiti bolja organizacija učenja. Rasporedi koja predavanja učiš u kojem danu i koliko vremena ti treba za određena područja. Ne zaboravi u to ubrojiti i ponavljanje.

2. Pospremi nered

Vjerovali ili ne, prostor i okruženje za učenje ima veliki utjecaj na inspiraciju, motivaciju i raspoloženje. Zato je prvi korak prije učenja da prostor bude uredan i čist te bez nepotrebnih stvari koje odvlače pozornost i energiju.
Ova teza potvrđuje da oni koji imaju potrebu za pospremanjem i čišćenjem dok uče i nisu tako ludi iako završe u svakom drugom memeu.

3. U bocu od litre stane litra

Vjerojatno sad svima stoje upitnici nad glavom. Što bi sad ovo trebalo značiti? Upravo ono što i piše. Bilo da je u pitanju tanjur, ormar ili učenje mi baš volimo sve pretrpati i nagurati u malo prostora.

Zato ne pretrpavaj svoj dan, dobro rasporedi što i kad učiš te odvoji dovoljno vremena. Primamljivo je biti kampanjac, do zadnjeg trenutka uživati u kavama i izlascima pa se onda hvatati za glavu tri dana pred ispit. Ali puno je veća čar spremiti se na vrijeme i ne pokušati u bocu od litre uliti pet.

4. Odredi prioritete

Ako ne znaš što je tebi bitno, uvijek će nekom drugom biti nešto hitno. Zvuči zgodno jel' da? Možda samo zato što se rimuje, no u stvarnosti nije tako zgodno. Zato uvijek trebaš biti svjestan svojih prioriteta i po njima graditi svoj dan, bilo to učenje ili odlazak u klub. Primjenjivo je na sve.

5. Planiraj učenje unaprijed

U ovom slučaju nemoj pomiješati plan i to do listu. Za plan je potrebno planiranje, a to do lista precrtavanje i dopisivanje. Prvi korak je zapisati sve najvažnije, a onda svaku stavku razraditi i napraviti korake kojima ćeš uspjeti odraditi isplanirano.

 tom procesu možeš kombinirati plan i to do listu, ali posvijesti razliku i plan nosi sa sobom. Tako ćeš vremenom steći naviku planiranja unaprijed koja je i više nego poželjna u „odraslom životu“.

6. Šetnja zlata vrijedna

Priroda je uvijek dobar izbor za opuštanje, ali kad su rokovi u pitanju i nema se baš vremena za bijeg u šumu. Dobra zamjena može ti biti obližnji park ili šetnja omiljenom ulicom u gradu. Odaberi po svojoj volji i bar pola sata u danu odvoji za šetnju. Osjećaj zadovoljstva doći će već nakon prve rute.

Ako ne voliš solo šetnje dobar izbor će biti šetnja s prijateljem s faksa koji po mogućnosti polaže isti kolegij. Tako možete spojiti ugodno s korisnim i šetnju obogatiti ponavljanjem jer znamo svi da je ponavljanje majka znanja.

7. Preskoči izlazak

Sigurni smo da će nekima ovaj korak najteže pasti. Ali razmišljajmo pozitivno. Ispitni rokovi ne traju do vječnosti. Strpi se tih mjesec dana i stvar okreni u svoju korist. Ako ispite završiš na prvom roku nećeš dugo čekati do partyja proslave položenih ispita. Tako će izlazak poprimiti još bolju čar.

8. Stvori rutinu

Bilo da si jutarnji ili večernji tip dobro je imati svoju rutinu. Dokazano je da su ljudi najproduktivniji na početku dana pa ako si noćna ptica neka ti izazov bude počinjati dan ranije ili čak stvarati jutarnju rutinu.

Složi po svom osjećaju, ali nemoj zaboraviti da je fokus i dalje na učenju i položenim ispitima. U tome će ti biti korisno tuširanje i kava da se razbudiš, no pazi da se to ne produži do podneva. Ubaci u petu, okreni sretnu playlistu i pokreni natjecanje sa samim sobom – kako se što prije razbuditi i spremiti za učenje.

9. Riješi se straha od neuspjeha

Strah spada u negativne emocije, a može blokirati i paralizirati tijek misli. To je svakako nepoželjna situacija kad su rokovi u pitanju. Ova vrsta stresa često se pojavljuje tik pred ulazak na ispit. U takvim situacijama prvi korak je prihvaćanje. Prihvati da je neuspjeh moguć, ali da je to samo rezultat ispita i prilika da nešto iz toga naučiš.

Sljedeći korak je svjesnost da se većina studenata bori s istim strahom i da u tim trenucima ne treba razmišljati što će netko treći misliti. S tim na umu mahni strahu i kreni ka uspjehu.

Još vijesti