MojFaks u Nakon predavanja

[FOTO] Zavirili smo u novčanike zagrebačkih studenata: Evo što smo vidjeli unutra

Zavirili smo u novčanike zagrebačkih studenata.

11. listopada 2022 14:44

Novčanik nekima puni uglavnom stipendija... Foto: MojFaks

Ovisno o datumu, novčanici su više ili manje puni... Foto: MojFaks

I roditelji pomažu da novčanici budu puniji... Foto: MojFaks

Puno plastike i kartica, malo keša... Foto: MojFaks

U novčanicima je najviše sitniša... Foto: MojFaks

Zamislimo scenu, džeparoš luta gradom u potrazi za svojom žrtvom. Približi se mladoj djevojci i iz džepa joj uzme novčanik. Ne primijetivši da je opljačkana, djevojka odlazi.

Sretan što je uspio u svom naumu, džeparoš otvara novčanik nadajući se nekoj lijepoj svoti novca. E pa, ništa od toga. U novčaniku samo propuh i koja lipica. Zašto? Zato što je opljačkana djevojka – studentica.

vezano Popis mjesečnih troškova ovog studenta mnoge je šokirao. Laganini Student medicine u videu objavio koliko svaki mjesec potroši na život: 'Odakle ti toliko novca?'

Možemo pretpostaviti da se džeparoši prije svojih pohoda mole da neće slučajno ukrasti novčanik nekog studenta jer, budimo iskreni, u njemu neće pronaći baš mnogo. Osim možda nešto sitniša za menzu, kavu ili kopiraonicu.

Iako statsitika Eurostudenta kaže da prosječni hrvatski student mjesečno raspolaže sa nešto više od 3000 kuna, ovaj iznos fluktuira i "topi" se kroz mjesec pa će u novčaniku nekada biti više, a nekada zbilja malo novca.

Dvije kune i 4 karte

Koliko novca trenutno i inače imaju kod sebe, ispričale su nam zagrebačke studentice, vjerojatno suzdržavajući plač.

Ima čak i karata za javni prijevoz... Ima čak i karata za javni prijevoz... Foto: MojFaks

"Trenutno imam dvije kune u novčaniku i četiri ZET-ove karte", priznaje nam studentica s Fakulteta hrvatskih studija.

"Tek sam se zaposlila tako da uglavnom je stanje ovakvo. Imam stipendiju od 800 kuna mjesečno i od toga živim većinu vremena", ispričala je i usput nam otkrila kako štedi novac. "Trudim se ne dizati novce s bankomata da ne bih došla u iskušenje da ih potrošim", dodaje ova šparna studentica.

Najviše novca oko 10. u mjesecu

Ako i imaju krupnu novčanicu kod sebe, to znači da će se njome pokušati krpati što je duže moguće o čemu nam priča ova studentica s Fakulteta političkih znanosti.

"Najviše novca u novčaniku imam desetog u mjesecu, kada dođe plaća tako da sam trenutno super. Imam oko 200 kuna u novčaniku i s time pokušavam izdržati na maksimalno, ali nemojte me pitati isto pitanje za nekih desetak dana", objasnila je.

vezano SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu Nakon predavanja 'Zašto mi stari daje 10 kuna za kolu?' Ovako je inflacija utjecala na budžet studenata i mladih

Njezina kolegica s istog fakulteta priča da je u stisci s novcem jer joj plaća kasni pa joj roditelji pomažu da "izdrži".

Da mama nije uskočila, bilo bi 20 kuna

"Da mi mama jučer nije dala, imala bih 20 kuna u novčaniku", priznala je. "Kasni plaća, a općenito rijetko nosim keš jer plaćam karticom, samo sam trenutno u problemu jer kasni plaća. Generalno, kad plaćam, samo molim Boga da kartica prođe", govori za MojFaks.

Da studenti često nemaju baš puno gotovine kod sebe potvrđuje i ova studentica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

vezano Kupio je samo konzerve i nešto osnovno... Nakon predavanja Student se požalio na račun iz trgovine: 'Potrošio sam 1100 kuna, a evo što sam kupio...'

"E pa ovako, da vidimo. Trenutno imam 63,50 kuna u novčaniku. Inače baš nemam naviku imati gotovine kod sebe, ali uvijek dignem barem 100 kuna da imam za menzu i kave", priča nam kroz smijeh.

"Najviše kad obitelj uvali para"

"Imam najviše kad se vraćam od kuće u Zagreb pa mi svi uvale para. Malo moji, malo jedna baka, malo druga. I naravno, sad nakon sezone. Ima se, može se. Više volim peglati karticu, nego imati gotovinu kod sebe tako da uvijek po gradu ganjam bankomat. I nisam netko tko baš voli nositi puno gotovine, a ni sitniša se baš pretjerano ne nakupi kad se sve u menzi potroši", pojašnjava nam.

U novčanicima je najviše sitniša... U novčanicima je najviše sitniša... Foto: MojFaks

Nije tajna da su nam novčanici češće prazni nego puni. Štoviše, vjerojatno smo svi bili u situaciji kad smo razmišljali što je isplativije, prodati nakit koji smo dobili za krizmu ili bubreg.

vezano Prizor iz centra grada Zagreba Vodič za brucoše Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Ali što možemo na kraju nego zahvaliti roditeljima i rodbini koji nam tu i tamo daju koju kunu da preživimo do iduće stipendije ili plaće.

Anketa

A ti? Kakvo je stanje u tvom novčaniku?

Ukupno glasova:

Još vijesti