M. P. u Nakon predavanja

Ova država najavila je borbu protiv filtera za uljepšavanje – treba li nešto poduzeti i kod nas?

Influenceri se upravo zbog toga često nalaze udaru kritika.

14. travnja 2023 12:34
Filteri za uljepšavanje lica

Filteri za uljepšavanje lica Foto: Zyabich/Shutterstock

U današnje vrijeme sve su više prisutne filtrirane fotografije i promoviranje nerealnih standarda ljepote. Influenceri se upravo zbog toga često nalaze udaru kritika, a jedna država je odlučila tome stati na kraj i uvesti određene zakonske obveze.

Francuske vlasti su najavile oštru borbu protiv influencera, a planiraju i  uvesti zakonske obveze naglašavanja izmjene lica i tijela, kao i sponzoriranih sadržaja. U planu su i kazne od 300 tisuća eura, pa čak i zatvorska kazna.

Za reporterku  Dnevnika Nove TV govorila je influencerica, koju prati gotovo 700 tisuća ljudi, Nika Pavičić: „Osobno, uvijek naglasim kada je nešto sponzorirano, nisam fan previše uređivanja fotki. Ako te ljudi vide na ulici i ne prepoznaju te naspram društvenih mreža, očito radiš nešto pogrešno.“

 

Sve one koji koriste razne filtere za uljepšavanje lica Francuska želi sankcionirati, a u budućnosti će morati naglasiti i ukazati na sve napravljene promjene. Za jedan od viralnih filtera na TikToku govori se da uništava samopouzdanje i sliku koji imamo sami o sebi, tu nisu u pitanju samo tinejdžeri, već i odrasli.

Utjecaj influencera i drugih korisnika društvenih mreža može štetiti maloljetnicima, a ne pomaže niti činjenica što su odrasli uvijek korak iza trendova. „Kad si adolescent, ionako ti nije lako s tim razvojnim izazovima i zadacima, ponekad je jedan prištić na nosu dovoljan da ti cijeli dan krene ukrivo.“, govori psihologinja Silvija Stanić.

Spomenutim zakonom Francuzi žele i stati na kraj promidžbi kriptovaluta, krivotvorenih proizvoda i estetske kirurgije, stoji na dnevnik.hr.

Još vijesti