M. P. u Nakon predavanja

[ANKETA] Koji način plaćanja najčešće koristite? Počela je era digitalnog novca, a gotovina se koristi sve manje

POS terminal više nije potreban, dovoljan je mobitel s odgovarajućom aplikacijom

10. ožujka 2023 14:06
Načini plaćanja

Načini plaćanja Foto: Smspsy/Shutterstock

Prošlo je nešto više od 3 mjeseca kako se Hrvatska prebacila na novu valutu, građani koriste sve manje gotovog novca, a sve češće plaćaju s kreditnim karticama zbog brzine i jednostavnosti. Gotovina je univerzalno prihvaćena, a brojni poslodavci uopće ne prihvaćaju bezgotovinsko plaćanje.

Prvi novac kojim se čovjek koristio u povijesti bile su kovanice, onda je uslijedio papirnati novac, a nakon toga i čekovi. Sve navedeno zamijenile su kreditne kartice, a s korištenjem koda koji se nalazi u našem mobitelu počela je era digitalnog novca.

Za Dnevnik Nove TV govorio je član uprave PBZ-a Draženko Kopljar: „Vidite da svi kupuju te kovanice kada vide da vrijede, a onda na kraju zbog straha od nove valute na kraju prelaze na plaćanje karticama. Mislim da je porast već desetak do petnaest posto u odnosu na isto razdoblje lani.“. 

Gotovina omogućava slobodu, kontrolu troškova i potpuno anonimnost. Direktor tvrtke Electrocoin, Nikola Škorić, kazao je da vjeruje da nas u budućnosti čeka sve veći suživot inovativnih financijskih rješenja i gotovine. Jedno rješenje razvilo se u Hrvatskoj, POS terminal više nije potreban, dovoljan je mobitel s odgovarajućom aplikacijom.

Gotovina će još dugo biti u novčanicima, a svaki način plaćanja ima svoje prednosti i nedostatke.

Anketa

Koji način plaćanja najčešće koristite?

Ukupno glasova:

Još vijesti