P.S. u Vodič za brucoše

Imate i pokaz i kartu, ali svejedno možete dobiti kaznu? Evo na kojim stajalištima ZET-a treba posebno pripaziti

Pravila postoje da bismo ih se držali. Zato ih radije dodatno prouči, umjesto da plaćaš kazne.

17. studenog 2022 15:14
ZET autobus

ZET autobus Foto: BalkansCat/Shutterstock

Kazne od strane ZET-a za omaške u javnom prijevozu u Zagrebu vjerojatno su poznate svim studentima. Iako i dalje ima slučajeva onih koji nikada ne kupe i ne „cvikaju“ kartu te se svejedno uspiju izvući kod kazne i prodike kontrolora, većinom se ovakve stvari ne opraštaju.

To dobro znaju i studenti, ali se često dogodi neka nepravda gdje plaćaju ili ne plaćaju kazne koje u startu nisu ni trebali dobiti. Bez obzira na to, pravila korištenja javnog prijevoza u Zagrebu postoje i njih se moraju pridržavati apsolutno svi.

U vremenima kada vlada inflacija, cijene svega mahnito rastu, nikome ne treba kazna od strane ZET-a za glupost koja bi nas inače koštala 4 kune.

Upravo zato trebate znati i informaciju koja je vezana uz dvije zone javnog prijevoza u Zagrebu, kako ne bi ostali lakši za 500, odnosno 250 kuna ako se plati u zadanom roku.

Pojedine autobusne linije mijenjaju tarifne zone

S obzirom na to da nisu tramvaji jedino prijevozno sredstvo javnog prijevoza u Zagrebu, linije koje voze autobusi ZET-a često izlaze iz prve zone javnog prijevoza.

Što znači da ulaze u drugu zonu, koja se najčešće nalazi podosta van centra, a neke sežu čak i u susjedna gradska i prigradska naselja.

Na graničnim stajalištima potrebno ponovo „cvikati“ kartu

Upravo zbog toga, putnici često ne znaju da na tim graničnim stanicama, gdje se prelazi iz prve u drugu zonu, ne vrijede ista pravila. Na tim stanicama, putnici su obavezni „cvikati“ novu kartu, odnosno poništiti elektroničku iskaznicu na uređaju unutar autobusa kako ne bi dobili kaznu za vožnju bez važeće karte.

Isto su nam napomenuli i iz ZET-a.

„Kako bi se izbjegle slične neželjene situacije, potrebno je registrirati se elektroničkom karticom ili poništiti odgovarajuću papirnatu kartu za vožnju prilikom dolaska na stajalište koje je označeno kao prekid tarifne zone“, rekli su iz ZET-a za MojFaks.

Prekid takozvane tarifne zone događa se na čak 16 lokacija kojima prometuju vozila unutar područja zagrebačkog javnog prijevoza. Kako objašnjavaju, prva zona vrijedi za područje Grada Zagreba, a druga za područja gdje autobusne linije završavaju u drugim gradovima i općinama, kao što smo već napomenuli.

Prekid tarifne zone jasno je naznačen na svim ovim stajalištima, odnosno stanicama, kako govore iz ZET-a.

Kada je u pitanju linija 162, njezina granična stanica zove se „Gajani“. Kod linije 164 to je „Ježdovečka“, 166 je „Arbanasova 44“, a kod linije 172 je to stajalište „Jarek“.

Autobusna linije 176 i 177 koje voze prema Gornjoj Bistri svoj prekid prve zone bilježi na stanici „Stubička l6“ u smjeru A, a u smjeru B je to stajalište „Jarek“. Kada je u pitanju Velika Gorica, granične stanice su „Veliko Polje“ za liniju 268 i stajalište „Petruševec“ za liniju 290.

Ista granična stajališta za više autobusnih linija

Prema Petrovini, odnosno za autobusnu liniju 310 to je stajalište „Muzej suvremene umjetnosti“, a linija 311 svoj prelazak iz prve u drugu tarifnu zonu broji od stajališta „Arbansova 44“. Isto stajalište je granično i za liniju 313, 315 i 322 samo što za 322 koja vozi u smjeru Cerovskog Vrha vrijedi još jedno granično stajalište, a to je „Odra nadvožnjak“.

Za brzu liniju 330 koja vozi prema Velikoj Gorici, promjena tarifnih zona također se odvija na stajalištu „Muzej suvremene umjetnosti“.
Naposljetku, ZET nam navodi još dvije linije i njihova granična stajališta.

U pitanju je autobus 111 koji vozi prema Donjem Stupniku i Stupničkom Obrežu gdje pravila vrijede drugačije za putnike pretplatne karte i za putnike koji koriste pojedinačne ili dnevne karte. Tako za pretplate vrijedi stajalište „Dolenica“, a za dnevne ili pojedinačne je to „Stupnik-Crkva“.

Posebna pravila za linije 307 i 308

Ista razlika u kartama i njihovim pravilima vrijedi za linije 307 te 308. Tako da za obje ove linije vrijedi - za putnike s pretplatnom kartom granično stajalište je „Jakuševec – groblje“, a za dnevne ili pojedinačne to je stajalište „Bedekovićeva“.

Studentima zaista ne trebaju kazne od strane javnog zagrebačkog prijevoza pa bi bilo dobro da dodatno pripaze na ova pravila. Ona postoje već godinama i samim time bismo ih se trebali pridržavati. U tom slučaju, ovo je upozorenje svima koji planiraju ili svakodnevno prakticiraju putovanje javnim prijevozom kroz više tarifnih zona!

vezano ZET tramvaj Vijesti ZET trajno ukida jednu tramvajsku liniju

vezano Kako opravdati kašnjenje s prve stanice? Nakon predavanja Jesi li studenti zadovoljni javnim prijevozom u Zagrebu? „Kasne po 45 minuta i onda još imaju obraza tražiti da kupujem kartu!“

Još vijesti