Kako očuvati hranu?

Uz inflaciju koja je utjecala na povećanje cijena i smanjenje kvalitete života, u Hrvatskoj dolazi do pojave još jednog negativnog trenda.

Naime, iako velik broj građana spada u ekonomski ugrožene skupine, u Hrvatskoj se baca preko stotine tisuća tona hrane, a velik broj te hrane bilo je iskoristivo i mogla se donirati - prenosi Slobodna Dalmacija.

U skupinu ekonomski ugroženih stanovnika, osim umirovljenika i nezaposlenih građana, spadaju i studenti. Iako se većina njih hrani u studentskim menzama, nemaju svi mogućnost u iste odlaziti tri puta dnevno.

S toga vam donosimo pregled savjeta koji će vam pomoći pri očuvanju i skladištenju hrane.

Planirajte obroke i sastavite popis kupovine

Stvaranje liste namjernica, prije same kupovine, najjednostavniji je način sprječavanja stvaranja otpada.

Na popis stavite proizvode koje najčešće konzumirate i za koje ste sigurni da neće istrunuti u pozadini vašega hladnjaka. Ako prijevremeno sastaviti listu kupovine i vjerno je se držite, zasigurno ćete smanjiti količinu bačene hrane i potrošenog novca. Praćenje iste pomoći će vam da u potpunosti iskoristite kupljenu hranu te da tijekom kupovinu ne potrošite više nego što je potrebno.

Skladištenje hrane

Uz pravilno skladištenje prehrambenih proizvoda, njihov vijek možete produžiti i za nekoliko tjedana.

Namjernice možete spremiti u zasebne posude s poklopcem. Na posude zalijepite traku i flomasterom (krupnim slovima) napišite rok trajanja. Tako ćete znati koje proizvode bi trebali potrošiti prije, a koji mogu još neko vrijeme stajati u hladnjaku.

Pametno kuhanje

Kuhanje bez stvaranja velike količine otpada jednostavno je i manje stresno.

Unaprijed planirajte svoje obroke te kreativno iskoristite sve sastojke kojima se bliži kraj roka trajanja. Na internetu pronađite recept koji sadržava sastojke koje niste u potpunosti iskoristili. Čak i kore raznog voća i povrća možete iskoristiti za izradu čajeva, krema i drugih kozmetičkih proizvoda. Također, budite oprezni s veličinom kuhanih porcija. Bolje je napraviti manje hrane nego bacati višak iste.

Ne bacajte ostatke hrane!

Ne bacajte ostatke obroka, čak i ako se radi o maloj količini.

Na internetu, vrlo lako, možete pronaći recept u kojem ćete iskoristiti hranu koja bi vam inače završila u smeću, a ako to ne želite, vrlo lako možete ostatak hrane dati nekom drugom.

Uz uspješno praćenje ovih savjeta, možete uštedjeti velik dio novaca i jesti kvalitetne i kuhane obroke cijeli mjesec ili razveseliti druge studente koji taj dan nisu stigli ili nisu mogli pripremiti svoj obrok.

čuvanje hrane Skladištenje hrane rok tajanja hrana obrok zero waste kuhanje pametno kuhanje Planiranje obroka

Još vijesti