L.B. u Nakon predavanja

Ispitni rokovi, stres i kilogrami: Evo što prosječni hrvatski student jede kad polaže ispite

Tijekom rokova i oni koji paze na prehranu, prekrše pravila pa uživaju u slatkim i slanim grešnim zadovoljstvima.

6. listopada 2022 15:26
Najbolji prijatelji studenata tijekom učenja su mala, grešna zadovoljstva...

Najbolji prijatelji studenata tijekom učenja su mala, grešna zadovoljstva... Foto: shurkin_son via Shutterstock

Naše se tijelo mijenja tijekom studiranja. Osim što na raspolaganju imamo opciju povoljne i fine hrane u menzama, često smo pod stresom, ritam hranjenja i spavanja postaje neredovit (da ne kažemo hektičan), a najbolje društvo u besanim noćima (što zbog izlazaka, što zbog učenja) postaju nam grickalice, bureci, hambići, čokolada, pokoje alkoholno piće i mnogo, mnogo kave.

vezano Studenti su ljubitelji brze hrane... Laganini Obožavaju fast food: Studenti ovih fakulteta godišnje na brzu hranu potroše i do 5570 kuna

Sve ovo neminovno će utjecati na naš organizam, stoga i ne čudi ona "stara" koja svakom brucošu predviđa 7 kilograma više na kraju prve akademske godine.

Studiranje mijenja naše tijelo, ne samo um

Promjene životnog ritma, kao i načina prehrane, posebice se radikalno mijenjaju tijekom ispitnih rokova kad je svakom studentu prioritet naučiti što je moguće više, nauštrb zdrave i redovite prehrane, hidratizacije i spavanja.

vezano Studentice skuhale sataraš u domu. Laganini [VIDEO] Studentice skuhale sataraš u pola 9 navečer: Zamirisao cijeli studentski dom

Kako smo već imali prilike nebrojeno mnogo puta čuti od studenata, većina ipak priznaje da je tijekom studiranja manjak kilograma gotovo pa endemska pojava, dok je višak ono s čim se može poistovjetiti većina.

S obzirom da je jesenski ispitni rok iza nas, a početak akademske godine brucoše će tek uvesti u ovaj "ritam bez ritma", pitali smo zagrebačke studentice kako se hrane kad "zagusti", odnosno, tijekom rokova.

"Pojedem kutiju keksa odjednom"

Sve redom tvrde – ispitni rokovi period su kad svaka kontrola pada u vodu, čak i ako inače paze što i kada jedu.

"Inače pazim da jedem što manje slatkog i grickalica, ali za vrijeme kolokvija i rokova se sva pravila ukidaju. Ne mogu bez slatkog i bez konkretne hrane. Mogu komotno pojesti cijelo pakiranje keksa odjednom, ne mogu učiti ako si nisam uzela nešto za grickanje. Inače jedem puno voća, ali kad učim, onda baš moram pojesti nešto nezdravo. I još je tu kava bez koje ne mogu funkcionirati. Nekad popijem toliko kave da mi ruke počnu drhtati", kaže nam studentica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Kao šlag na torti dodaje da je njen top odabir za smazati u jednome danu kutija finih keksa domaće proizvodnje, u kombinaciji čokoladnog preljeva i arome naranče. Tko bi tome odolio?

vezano Maja i Sara kažu da je okus 10 od 10! Laganini Studentice Sara i Maja smislile recept za odličan obrok kad imate samo par kuna u novčaniku

Ima i onih koji na stres reagiraju drugačije – ne jedu uopće dok ne dožive inzulinski šok, da iskarikiramo.

Ili umire od gladi ili se pretrpava

"Od malena imam problema s prehranom, kilama i toleriranjem stresnih situacija. Uvijek su me zbog toga maltretirali u školi te sam na tu temu dosta osjetljiva. Kroz godine se malo lakše nosim s tim, ali ispitni rokovi su mi najveća prepreka na mom putu do zdravijeg gledanja na sve to. Ili u potpunosti zaboravim jesti dok mi nije muka od gladi ili se pretrpavam od stresa", govori nam ova studentica o svome funkcioniranju između dvije krajnosti.

Još jedna studentica priznaje nam da tijekom učenja stvara zalihu grickalica i slatkiša jer u stresnim situacijama apetit postaje neutaživ.

Prizor koji volimo vidjeti kad počnu rokovi... Prizor koji volimo vidjeti kad počnu rokovi... Foto: screenshot via Facebook@Žabac Food Outlet

Osim toga, uz grickalice njen su ispitni porok i cigarete koje ubacuje u ovu jednadžbu.

Grickalice, slatkiši i cigarete

"Ako u nekom periodu ne pazim što jedem, kad i kako, onda je to za vrijeme ispitnih rokova. Prvo pravilo je da prvo odem u Žabac i nakupujem takve gluposti jer znam da ću od stresa dobiti ogroman apetit. Zato u Žapcu ostavim barem 100 kuna, a svi znamo da je to tamo puna vrećica svega i onda krenem s učenjem. Nemam neko pravilo da nešto pojedem odmah i odjednom, ali kad učim, stalno nešto grickam (u kombinaciji s cigaretama). Iako znam da to nije dobro i svjesna sam svega, ne mogu si pomoći. Nervoza radi svoje, a s obzirom da sam ovisnik o cigaretama, uvijek moram nešto čeprkati prstima pa su tijekom ispitnih rokova to grickalice i gluposti. Kada ispitni rokovi prođu se malo skibiciram, ali ne stajem na vagu - to je pravilo broj dva!", kaže nam za kraj ova simpatična studentica.

vezano studentska prehrana, čvarci, grickalice Laganini [FOTO] Čvarci na skriptama: Pogledajte što 'grickaju' međimurski studenti za vrijeme ispitnih rokova

Iako svi znamo kako bismo se trebali hraniti, te da bismo trebali dovoljno spavati i unositi dovoljno tekućine u organizam, kad zbilja "zagusti" većina se studenata okreće svojim slatkim ili slanim "porocima" kako bi što lakše izgurali učenje, nedostatak sna i stres koji osjećaju tijekom polaganja ispita.

Još vijesti