L.B. u Nakon predavanja

Istraživali seksualno uznemiravanje na ova dva fakulteta: Evo što su otkrili

Studenti i zaposlenici ova dva fakulteta upoznati su sa ili su doživjeli seksualno uznemiravanje.

3. lipnja 2022 12:55
Gotovo svi znaju nekoga tko je bio žrtva...

Gotovo svi znaju nekoga tko je bio žrtva... Foto: Prostock-studio via Shutterstock

Ovo su neki od zaključaka upravo završenog istraživanja o problemu seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja među studentima i zaposlenima na dva fakulteta Sveučilišta u Novome Sadu: Filozofskom fakultetu te Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, piše 021.rs.

vezano nasilje nad ženama Nakon predavanja #nisamprijavila nasilnika, a upoznali smo se dok smo čekali početak prijemnog ispita

U istraživanju provedenom u periodu od veljače od svibnja, sudjelovali su stručni timovi, ukupno 1182 studenta i 215 zaposlenih s oba fakulteta, a kako bi se analizirali podaci o prisutnosti seksualnog uznemiravanja i ucjena, o pojedinačnim slučajevima, te o očekivanjima odgovornosti institucija da riješe ovaj problem.

Gotovo svi znaju nekoga tko je bio žrtva

Rezultati pokazuju da studenti i studentice znaju definirati seksualno uznemiravanje i ucjenjivanje i znaju razlikovati lakše i teže oblike: odmjeravanje, dobacivanje, gestikulaciju, slanje fotografija pa sve do neželjenog fizičkog kontakta i nasilja. Studenti znaju i da se ovo nasilje normalizira, kao i da svatko može postati žrtvom.

vezano ljubav, seks Postani student Studenti rekli da! Obavezan ispit spolne zrelosti prije faksa? 'U školi nas ne pripreme na realnost seksa'

Gotovo svi anketirani studenti poznaju nekoga tko je bio žrtva, a pojedini mladići su istaknuli i primjere istospolnog uznemiravanja i ucjenjivanja. Edukacija o ovoj temi je, zaključuju istraživači, hitna budući da studenti i sami navode da se o temi nedovoljno govori, te da nema sistematične edukacije.

Najzastupljenije verbalno uznemiravanje

Prema rezultatima ankete sa studentima, najzastupljenije je verbalno seksualno uznemiravanje, a slijede neverbalno i fizičko seksualno uznemiravanje. I verbalno i neverbalno seksualno uznemiravanje su učestaliji na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, dok su ostali oblici podjednako zastupljeni na oba fakulteta.

Anketirani su i profesori, suradnici i drugi zaposleni na oba fakulteta. Rezultati kazuju da je oko 10 posto zaposlenih doživjelo bar jedan oblik seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih pet godina. Više od polovine slučajeva je verbalno nasilje, a počinioci su u više od polovine slučajeva su zaposleni u višem zvanju.

vezano Djevojka u javnom prijevozu Nakon predavanja Studentica zapitala gradonačelnika: 'Je li normalno da muškarci maltretiraju djevojke u autobusima?'

Među zaposlenima, žene su češće žrtve u odnosu na muškarce. Zaposleni na Filozofskom fakultetu su doživjeli seksualno uznemiravanje i ucjene u nešto višem postotku u odnosu na zaposlene sa Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

Bitno je napomenuti da je Filozofski fakultet prvi na Sveučilištu u Novom Sadu koji je usvojio Pravilnik o prevenciji i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja, čime je već napravio korak naprijed u zaštiti studenata i zaposlenih.

izvor: 021.rs

Još vijesti