L.B. u Nakon predavanja

Iznajmljuje 'stan' od 10 kvadrata – idealan za studente – po paprenoj cijeni: 'Ovo treba prijaviti inspekciji'

Cijene najma privatnog smještaja neprestano 'raspiruju' članove društvenih mreža i širu javnost.

12. srpnja 2022 14:41
Oglasi za najam stanova nerijetko postanu tema dana...

Oglasi za najam stanova nerijetko postanu tema dana... Foto: Michael Dechev via Shutterstock

Jedna od najžučnije i najaktivnije popraćenih tema u medijima, ali i na društvenim mrežama. ona je cijene nekretnina i najma stanova u većim gradovima.

vezano Većina smatra da je cijena pretjerana, a stan ne baš nešto... Nakon predavanja Oglas za stan 'zapalio' Facebook: 'Samo za bogatije studente, ne za one koji zarađuju 3000 kuna mjesečno…'

Suvišno je već i spominjati da cijene najma nekretnina u privatnome vlasništvu lete u nebo te ruše rekorde. Osim visokih cijena, najmoprimce također muči i sve slabiji izbor za dugoročni najam jer sve više stanodavaca odlučuje iznajmljivati na kraći period.

Nemilosrdna bitka

Ovo je rezultiralo nemilosrdnom bitkom na tržištu nekretnina: najmoprimaca koji često nemaju dovoljno novca za unajmljivanje i najmodavaca kojima više nijedna cifra nije previsoka, u čemu su često potpuno nekritični spram kvalitete smještaja.

U jednoj grupi na Facebooku, najmodavac je oglasio "stan" veličine 10 kvadrata po poprilično visokoj cijeni, piše Telegraf.

"Izdajem garsonjeru veličine 10 m2, u novogradnji iz 2016. godine“; stoji na početku oglasa u kojemu dalje piše da se stan sastoji od jedne prostorije, s odvojenim toaletom i kupaonicom te da je smješten u mirnoj i tihoj ulici u blizini Šumarskog fakulteta, poznatog shopping centra, Ade, Košutnjaka...

vezano Je li ovo najluksuzniji studentski smještaj? Nakon predavanja Luksuzni studentski stanovi: Ovako izgleda 'gajba' koju ćete platiti 31 tisuću kuna – tjedno

Kako to smatra stanodavac, ovaj je stan idealno mjesto "za studente, zaposlene, samce ili pak starije osobe". Cijena mjesečnog najma iznosi 180 eura, uz obavezan depozit od 250 eura.

"Veći luksuz u zatvoru"

No, iako je ova cijena u današnje vrijeme korektna za ovaj dio Beograda, članovi ove grupe posvećene onima koji nude ili pak traže smještaj za najam, izrazili su svoje kritike, ne birajući riječi.

Ono što ih je najviše zasmetalo upravo je kvadratura, po većini čitatelja premalena da bi se smještaj uopće mogao klasificirati kao "stan". I dok neki smatraju da veći luksuz i životni prostor dobiješ u zatvoru, drugi pak smatraju da lokacija ipak ne zaslužuje toliko visok mjesečni najam.

"Na stranu cijena za iznajmljivanje "stana", alo ljudi, 10 kvadrata izdavati kao stan, hello, inspekcijo, postojiš li?! Mislim da su u zatvoru humaniji uvjeti. Zašto bi netko platio da se zatvori u 10 kvadrata? Ne razumijem pojam 10 kvadrata u novogradnji?! To je zauzeti vešeraj ili zajednička prostorija i to treba prijaviti inspekciji, jer ne možeš ti mijenjati funkcije prostorija koje nisu dio stana, već pripadaju svima i zato se zovu zajedničko vlasništvo", piše u jednom od komentara.

"Izvadite 100 tisuća eura i kupite si stan"

Vlasnika "nekretnine" ovo nije smelo. Dapače, imao je poruku za sve komentatore kojima smještaj i cijena nisu po volji.

vezano Ima tko 12 tisuća kuna viška? Nakon predavanja Oglas za stan razbjesnio Zagrepčane: Uz ugovor o radu i platne liste morate dati i više od 12000 kuna za useljenje

"Pa dragi komentatori, izvolite izvadite 100.000, pa kupite stan. Ne razmišljate o tome da je Beograd pun Rusa koji ovakvu garsonijeru plaćaju 400/500 eura... Ne mislite o tome da je prije 3, 4 godine u Beogradu kod Vuka kvadrat bio 2.500 eura, a sada je na istom tom mjestu bezmalo 5000 eura. Ako vam se cijena ne sviđa, zaobiđite tuđi oglas. Ako vam se općenito cijene ne sviđaju, izvadite pare, kupite sebi stan. Nitko od stanodavaca nema problem s tim da vi kupite sebi stan", napisao je.

izvor: telegraf.rs

Još vijesti