V.F. u Nakon predavanja

5 kućanskih pomagala koja ćeš kad-tad izbaciti iz studentske sobe: Nemoj trošiti novce na njih

Sjeti se da ćeš sve te stvari morati seliti kući!

13. prosinca 2022 13:45
Neuredna soba

Neuredna soba Foto: Aindigo via Shutterstock

Preseljenje u studentski dom je uvijek mučan proces. Ako nisi imao barem dva velika i tri manja živčana doma dok si selio, nisi nešto dobro napravio. Možda i gore od useljenja je iseljenje iz doma.

Ako ti ovo nije prva godina u domu, onda si vjerojatno primijetio da uvijek imaš više stvari kad se iseljavaš nego kad se useljavaš. To je zato što si nagomilao mali milijun stvari koje si donosio u domsku sobu svaki puta kada si se vraćao od kuće. I onda kad dođe vrijeme da se iseliš, imaš stvari koje bi bilo idealno potrpati u kamion. Možda čak i kamion za smeće jer većina toga vjerojatno ondje i pripada.

Studentske sobe su male i skučene. Na prvi pogled izgledaju kao mjesta na koja bi se zavlačile životinje. To i nije daleko od istine. Ako ti je soba pretrpana stvarima toliko da se ti i cimer ne možete kretati, vrijeme je da izbaciš neke od njih. Evo nekoliko velikih stvari kojih se moraš odreći ako želiš imati više mjesta u sobi i olakšati si preseljenje na ljeto. Ili i prije ljeta ako u međuvremenu odustaneš od faksa.

1. Sušilo za veš

U praonicama studentskih domova sušenje veša u sušilici košta 10 kuna. Ne zvuči kao puno novca, ali kad si student, svaka kunu otkidaš od usta. Razmisli što ti je važnije, biti samostalan i imati vlastito sušilo za veš ili jesti i ne umrijeti od gladi. Slažemo se, samostalnost je precijenjena.

Umjesto da kupuješ vlastito sušilo i onda ga na ljeto tegliš kući, nađi cimera koji ima svoje sušilo i zamoli ga da ti ga posuđuje. Preporučujemo ti da tražiš cimera koji je brucoš. Oni su mladi i neiskusni i nose toliko stvari sa sobom da ih cijela obitelj mora seliti s tri auta.

2. Ventilator

Ljeti vani ponekad bude i po 35 stupnjeva u hladu, 40 na suncu i 50 u sobi u domu. Uvjeti znaju postati nehumani, a svaki student u tom trenutku postane Bear Grylls, samo što pravi Bear Grylls ne mora i učiti u takvim uvjetima.

Znamo da tada više od svega na svijetu želiš mali stolni ventilator koji će te rashladiti dok se pripremaš za treći izlazak na ispit koji vjerojatno nećeš proći jer ne želiš da ti bude dosadno na jesenskom roku. No, i ovo pomagalo samo će ti dodatno opteretiti već dovoljno skučenu sobicu.

Evo ideje kako se rashladiti bez ventilatora. Svaku „naučenu“ stranicu skripte otrgni i od nje napravi lepezu kao u osnovnoj školi. To će ti dati i motivaciju da učiš jer što više stranica prođeš, imat ćeš više lepeza. Možeš se i natjecati s kolegama tko će skupiti više lepeza, a imat ćeš i više mjesta u sobi kad izbaciš ventilator.

3. Printer

Koliko si novca dosad ostavio u kopiraoni? Najgore je kad isprintaš novu skriptu, sav radostan počneš učiti iz nje i onda počneš plakati od muke pa ti se skripta navlaži i raspadne. I onda moraš printati novu. I tako u krug.

Nemoj donositi svoj printer od kuće, zauzimat će dragocjeni prostor. Umjesto toga prepisuj cijelu skriptu rukom na papire. Zvuči zabavno? Naravno da zvuči! U praksi vjerojatno nije toliko zabavno, ali razmisli koliko se to zapravo isplati. Više prostora u sobi, više novca u novčaniku i više znanja u glavi. Naravno, dok budeš prepisivao skriptu, vjerojatno će ti ponešto ostati i u glavi. Ali opet nedovoljno za prolazak ispita, nemoj se zavaravati.

4. Usisavač

Usisavač u sobi zauzima puno mjesta i teško ga je prenositi pri preseljenju. Ne preporučujemo ti da ga imaš sa sobom, a ako ga već imaš, riješi ga se. Sigurno se onda pitaš kako ćeš bez njega temeljito očistiti sobu. E pa, jednostavno nećeš.

Ne želiš živjeti u neurednoj sobi? Saberi se! Cijeli ti je život jedan veliki nered, baci taj usisavač kroz prozor. Ne treba ti. Ili bolje, prodaj ga. Novac uvijek dobro dođe. Sobu ćeš svakako morati temeljito očistiti kad se budeš iz nje iseljavao. Tada možeš posuditi ili unajmiti usisavač. Ili nekoga da očisti sobu umjesto tebe.

5. Nadmadrac

Budimo iskreni, madraci u domu su užasno neudobni. Bear Grylls često spava na krevetu od pruća i lišća usred prašume, ali se opet kvalitetnije naspava nego studenti na madracima u domovima. Ne preporučujemo ti da donosiš vlastiti nadmadrac od kuće, to je prevelika gnjavaža.

Ne boj se, ipak ne moraš spavati na bodljikavoj žici koju nazivaju madracem. Nađi curu ili dečka koji ne živi u domu i uživaj u udobnom madracu. Ako tvoj odabranik ili odabranica nema udoban madrac, nagovori ga da kupi nadmadrac, a možda je zainteresiran i za kupnju polovnog usisavača. Biznis prije svega!

vezano Bez čega ne mogu zamisliti studentsku svakodnevicu? Vodič za brucoše Slušalice, fotka dečka, tablete protiv bolova i suzavac!? 5 stvari bez kojih ovi studenti ne mogu zamisliti dan na faksu

vezano Hrpa posuđa u sudoperu Nakon predavanja Studentica psihologije besplatno čisti nevjerojatno prljave kuće: „Nikoga ne osuđujem“

Još vijesti