P.S. u Nakon predavanja

Sjediš na predavanju s bivšim koji ti je slomio srce? Uz ova 4 savjeta lakše ćeš prebroditi ovu situaciju

Ako ste bili u vezi s kolegom ili kolegicom s faksa, velike su šanse da ćete se i nakon prekida sretati na predavanjima.

25. studenog 2022 16:12
Susret s bivšim dečkom na predavanju

Susret s bivšim dečkom na predavanju Foto: Antonio Guillem via Shutterstock/Shutterstock

Mnoge cure, a i dečki, su zasigurno bili u situaciji gdje su se na istom predavanju susreli sa svojim bivšim ljubavima.

Koliko god na prvu zvuči strašno, jer prekidi uglavnom nisu ugodni niti partneri nakon njih ostanu u dobrim odnosima, postoje načini kako se dostojanstveno i korektno ponašati u toj situaciji.

Zato izaberi jedan od ovih načina i taj će susret, posebice dok su dojmovi još svježi, proći što bezbolnije.

Ignoriranje može funkcionirati

Nekada je bolje – ignorirati. Ako ti je teško suočiti se s njim ili njom, ponovo, bilo bi najbolje da ga/ju jednostavno ignoriraš i tijekom cijelog predavanja se praviš kao da ga/je tamo nema!

Unatoč tome, ukoliko ti bivši partner priđe i zamoli te za savjet ili pomoć u rješavanju akademskih obaveza, riješi to u diplomatskom i civiliziranom duhu, iako ti možda nije svejedno. Nema smisla da kolege promatraju vaše svađe, „durenje” i iznošenje „prljavog rublja” u javnost. Diskrecija je ključ!

Ako je rastanak prošao u prijateljskom duhu, priđi mu

Nisu svi prekidi užasni! Neki se partneri jednostavno dogovore oko toga da im veza više ne ide u dobrom smjeru pa se raziđu u prijateljskom duhu, koliko je to moguće u spomenutim okolnostima.

Ako si i ti u situaciji da se nalazite na istom predavanju, a prekid se odigrao donekle civilizirano i na obostranu inicijativu, slobodno mu/joj priđi nakon završetka, ako se dobro osjećaš pritom. Ne morate razgovarati o vezi ni prekidu, s obzirom da zajedno studirate, zasigurno imate i drugih tema koje možete „otvoriti”.

Ne radi od muhe slona

Ukoliko ti se i obrati, razgovarajte diplomatski. Predavaonica ili hodnici fakulteta nisu mjesto za privatne drame niti intimna predbacivanja. Fokusirajte se na činjenicu da ćete se i dalje morati viđati neko vrijeme, a ako je osjećaj povrijeđenosti i srcobolje baš toliko snažan, pojasnite to bivšem partneru i zamolite ga da vam se ne obraća dok sami ne budete spremni za taj korak.

Ukoliko se radi o zreloj osobi, svakako bi vam trebala udovoljiti u tom zahtjevu, a ako pak partner počne neprestano inzistirati da otvarate privatne teme dok ste na fakultetu, pokušajte u njima ne sudjelovati. U ovome vam mogu pomoći i prijatelji koji također studiraju s vama.

Postavi granice u razgovoru

Neki bivši vole provocirati ili će prebrzo krenuti dalje i početi inzistirati na banalnim temama, grupnim učenjima, zajedničkom pisanju seminara. U slučaju takvih partnera nije iznenađujuće ako nelagodu nakon prekida razbijaju pokušajem „zezanja” ili neprimjerenog humora.

Ovdje je zato jako bitno postaviti granice u razgovoru kako se vaš odnos ne bi komplicirao i kako ne bi dolazilo do neprestanog oživljavanja teškim emocija koje svi osjećamo tijekom prekida.

Ti biraš o čemu možete razgovarati, a koje su teme neprimjerene za okruženje fakulteta. Osim toga, ne moraš trpjeti razgovor ako ne želiš, pogotovo ne ako je provokativan i ako vam prekid nije najbolje završio.

Ovdje se također možeš osloniti na prijatelje koji u situacijama kad bivši/a i dalje inzistira na kontaktu koji vam smeta, posluže kao tampon-zona i oni koji će smiriti situaciju.

Prekidi su uglavnom emocionalno kaotični, iscrpljujući i potresni, a činjenica da prekidate s kolegom ili kolegicom s faksa dodatno otežavaju stvari. No, o tome ste svakako razmišljali prije ulaska u vezu stoga je potrebno samo malo samodiscipline i vremena da se i vaš odnos redefinira te da naučite ponovo funkcionirati samo kao kolege.

Dajte si vremena i prilagodite strategiju svojim emocijama i načinu prekida veze. Iako na početku ne izgleda tako, nelagoda će proći, a vi ćete uskoro biti spremni za novu ljubav u životu.

Još vijesti