AI se može koristiti i u znanstvenim istraživanjima

U zadnjih godinu dana, o umjetnoj inteligenciji se priča više nego ikada. Mnogi su pomalo zabrinuti kako će budućnost izgledati zbog naglog razvoja tehnologije. Ipak, umjetna inteligencija se može koristiti i u brojne pozitivne svrhe. Akademsko istraživanje i umjetna inteligencija postali su isprepleteni.

Zbog toga Mreža mladih sveučilišta za budućnost Europe YUFE organizira zanimljivu radionicu koja pruža uvod u pravilnu upotrebu generativne umjetne inteligencije u istraživanju, a održat će se online i uključivat će interaktivne aktivnosti uz vodstvo trenera.

Radionica će biti strukturirana na sljedeći način:

• Uvod u ChatGPT (ili sličan LLM model) i njegove mogućnosti
• Praktična sesija: kako i kada koristiti CHATGPT (ili drugi LLM model) kao istraživač
• Primjeri: korištenje modela difuzije (tekst u fotografiju) u istraživanju
• Rasprava o potencijalnim implikacijama generativnih modela u istraživanju.

I teorija i praksa

Osim toga, sudionicima će biti dostupni svi materijali i literatura kojom će moći provjeriti i produbiti svoje znanje u tjednima između prve i druge radionice, a imat će dovoljno vremena da prouče materijale i primijene stečeno znanje. Drugi dan radionice će biti usmjeren na refleksiju stečenog znanja.

Organizatori preporučuju i kreiranje računa na OpenAI ili korištenje postojećeg Google računa te korištenje ChatGPT aplikacije kako bi sudionici mogli povećati svoje iskustvo.

Radionice će se održati u srijedu, 31. siječnja 2024. od 10 do 13 sati te u utorak, 13. veljače 2024. od 10 do 12 sati na engleskom jeziku. Namijenjene su doktorandima i istraživačima koji su zainteresirani za mogućnosti ChatGPT-a u istraživanjima.

Radionicu vodi ugledni znanstvenik

Za sudjelovanje, korisnici se prvo moraju registrirati putem YUFE Virtualnog Kampusa od 15. siječnja do 28. siječnja 2024. godine.

Radionice će voditi Henry Woodruff sa Sveučilišta u Maastrichtu koji je trenutno docent na Odjelu za preciznu medicinu i voditelj D-Laba. Doktorirao je na području astrofizike, a trenutno se bavi proučavanjem tehnika strojnog učenja i metoda napredne kvantitativnost za analizu slika kako bi se precizna medicina približila kliničkoj primjeni. Trenutno radi na nekolicini projekata usmjerenih na pronalaženje prognostičkih i dijagnostičkih slikovnih biomarkera povezanih s bolestima poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i moždanog udara.

Woodruff je i strastveni pedagog i želi uvesti AI u nastavni plan i program za biomedicinu i medicinu. On također organizira međunarodni tečaj kvantitativne analize slike AI4Imaging.

AI radionica Henry Woodruff YUFE korištenje AI u istraživanju pravilno korištenje AI ChatGPT

Još vijesti