MojFaks u Nakon predavanja

Kava u ovom SC-ovom kafiću 'skočila' sa 7 na 13 kuna: 'Više me drži adrenalin kad vidim cjenik nego kofein iz kave!'

Neke namirnice i proizvodi nisu 'zaštićeni' subvencijama države. Kava je jedna od njih.

7. listopada 2022 15:15
Kafić u sklopu kampusa Borongaj digao je cijene napitaka...

Kafić u sklopu kampusa Borongaj digao je cijene napitaka... Foto: S.D., MojFaks

Rekordna inflacija pogodila je cijelu Hrvatsku. Tako su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), cijene u srpnju ove godine, za razliku od istog mjeseca prošlog ljeta, porasle za čak 12,3 posto, što se najviše vidi na porastu cijena prijevoza, hrane, bezalkoholnih pića i stanovanja.

Vlada RH do neke mjere zaštitila je student pripremom paketa mjera pomoći sugrađanima, među kojima su i studenti, kao ranjivoj demografskoj skupini, a sve s ciljem zaštite standarda građana Hrvatske.

vezano Studente očekuje 2000 više stipendija, još vrijednijih no prije Akademska četvrt Vlada RH studentima odsad nudi 2000 stipendija više: Dižu i iznos potpore – provjerite za koliko!

Naime, otkad su poskupjeli troškovi života i energenata, počelo se postavljati pitanje i o potencijalnom poskupljenju menzi. Podsjetimo, cijena subvencioniranog menija od 6,50 kuna nije se mijenjala od 2014. godine, a otad do danas sve je znatno poskupjelo.

Srećom, Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera kojima će studentski centri dobivati potporu kako bi cijena jednog obroka u menzi ostala ista: 6,50 kuna.

vezano SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu Nakon predavanja 'Zašto mi stari daje 10 kuna za kolu?' Ovako je inflacija utjecala na budžet studenata i mladih

Iako su uspjeli izbjeći neke od kobnih posljedica inflacije, studenti Fakulteta hrvatskih studija opravdano su ogorčeni rastućim cijenama ostalih (nesubvencioniranih) proizvoda u kafiću Caffe bar "Borongaj" koji radi u sklopu SC-a. Najviše "bole" poskupljenja kave i bezalkoholnih pića.

Kava s mlijekom sa sedam "skočila" na 13 kuna

Tako je kava s mlijekom prošle akademske godine koštala sedam kuna, a sada za istu student iz svog novčanika mora izdvojiti 13 kuna, dok je cijena esspressa skočila s niskih pet kuna na čak 10 kuna.

Cijena kave od 13 kn možda je prikladna i očekivana u nekim dijelovima Zagreba, ali u kafiću studentske menze zasigurno je neuobičajena pojava.

Jedna studentica navodi da ima razumijevanja za opća poskupljenja proizvoda zbog generalnog poskupljenja nabave i da ga je uoči trenutnog ekonomskog stanja očekivala, ali da joj nije jasno da je cijena kave u kafiću koji je u sklopu kampusa jednaka kao i u cijena iste u centru grada.

I studentica treće godine sociologije rado je izjasnila svoje mišljenje o poskupljenju u navedenom kafiću. "Kada sam prvi put čula nisam mogla vjerovati... Uzimajući u obzir kako ta kava izgleda.. Što reći... Sve u svemu mislim da više neću ići u menzu na kavu", rekla nam je Lara.

Kava i dva espressa sada koštaju 33 kune... Kava i dva espressa sada koštaju 33 kune... Foto: S.D., MojFaks

Svoj stav o trenutnoj cijeni s nama je podijelio i jedan student treće godine filozofije, koji se kroz humor nosi s trenutnom situacijom. "Sve u svemu što se kave tiče, više me drži budnim adrenalin kad vidim cjenik nego kofein iz kave", odgovara za MojFaks.

"Abnormalno poskupljenje"

Lucija, studentica komunikologije tvrdi da se početkom akademske godine jako iznenadila cijenama u studentskom kafiću.

"Za istu šalicu kave koju smo do sada plaćali sedam kuna, sada trebamo odvojiti čak 13 kuna. S obzirom na omjer cijene i kvalitete kave ja, kao i vjerujem mnogi drugi studenti, zbog ovog abnormalnog poskupljena sada idem do najbližeg kafića koji je izvan teritorija kampusa, ali je zadržao istu cijenu kave koja je sad manja od one u menzi", kazala je Lucija.

Pojašnjenje psokupljenja potražili smo u Uredu ravnatelja zagrebačkog SC-a, pod čijom je ingerencijom spomenuti kafić.

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

"Cijene kave i ostalih pića nisu subvencionirane te su komercijalno tržišne cijene. Također nakon poskupljenja ulaznih cijena naših dobavljača i ostalih materijalnih troškova ovo je komercijalna fiskalizirana cijena. Napominjemo sve cijene Subvencionirane prehrane za naše studente nisu se povećavale te su ostale iste", odgovaraju nam iz Ureda.

Iako su cijene nesubvencioniranih proizvoda opravdano i očekivano skočile, mnogi se studenti slažu da su ista poskupljenja, pogotovo u iznosu od 100 posto, apsurdna pojava na studentskom kampusu, koju je jako teško "prožvakati".

vezano Kupio je samo konzerve i nešto osnovno... Nakon predavanja Student se požalio na račun iz trgovine: 'Potrošio sam 1100 kuna, a evo što sam kupio...'

Još vijesti