S.D. u Nakon predavanja

Teško ti je odvojiti se od emocionalnih situacija i sagledati ih objektivno? Ovaj trik koji su prakticirali u antičkoj Grčkoj sigurno će ti pomoći!

Svi te gledaju čudno jer pričaš u trećem licu o sebi i sa sobom? Možda i ima nešto u tome!

14. travnja 2023 14:00
Ileizam je odlična retorička i psihološka taktika

Ileizam je odlična retorička i psihološka taktika Foto: Khorzhevska/Shutterstock

Ileizam tj. govor o sebi u trećem licu najčešće se povezuje uz poznate osobe, a neki ga poistovjećuju s uobraženošću, ali ovaj stilski izričaj koristio se oduvijek i to iz više razloga.

Primjer osoba koje koriste ovakve govore često su političari, poput Donalda Trumpa i Milana Bandića. Najčešće ovaj retorički alat koriste kako bi njihovi govori zvučali razumno, objektivno i logično.

Iako ga neki stručnjaci povezuju s narcisoidnim ponašanjem, nova istraživanja pokazuju da ovaj oblik govora ima i psihološki pozitivan učinak za pojedinca koji ga primjenjuje.

Ako se pred nama nalazi teška odluka, ileizam je odličan način za neutraliziranje emocija koje bi mogle utjecati na naše razmišljanje, omogućujući nam da nađemo mudrije rješenje za svoj problem.

Tako ćete se odmaknuti od svoje situacija i činit će vam se da pričate o problemu druge osobe. Ovaj osjećaj odvojenosti omogućit će vam da sagledate širu sliku, bez da vas obuzmu vlastite emocije.

Redovita uporaba illeizma može donijeti trajne dobrobiti našem razmišljanju. Potičući nas da svoje probleme sagledamo iz tuđe perspektivu, njihova upotreba pomoći će vam i da kontrolirano i razumno reagirate na svakodnevne stresove.
 

Još vijesti