V.K. u Vijesti

17-godišnji maturant je najmlađa osoba koja je samostalno preletjela svijet: 'Sad se moram vratiti u školu'

Sa 17 godina preletio je svijet i oborio dva rekorda, od kojih je jedan postavila njegova sestra.

31. kolovoza 2022 12:11
Mack je svojim letom oborio dva svjetska rekorda!

Mack je svojim letom oborio dva svjetska rekorda! Foto: screenshot via Instagram@macksolo2022

Britanski 17-godišnji Mack Rutherford oborio je čak dva svjetska rekorda postavši najmlađom osobom koja je samostalno preletjela svijet, 13 dana brže od svoje sestre Zare Rutherford.

O mladoj brucošici računarstva pisali smo početkom ove godine kada je sa svojih 19 godina oborila rekord i postala najmlađa žena na svijetu koja je sama preletjela svijet u avionu.

vezano Slika nije pronađena Karijera 19-godišnja rekorderka! Buduća brucošica računarstva postala najmlađa žena koja je preletjela svijet

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MackSolo (@macksolo2022)


Macku je njegova starija sestra Zara uručila zasluženi certifikat koji dokazuje njegovo obaranje rekorda čim je sletio u Sofiju u Bugarskoj, 142 dana nakon što je poletio u svoju avanturu oko svijeta.

"Bilo je nevjerojatno, bilo je super učiniti nešto što sam oduvijek želio", rekao je mladi Mack za The Telegraph nakon što je sletio u 17:03 po lokanom vremenu na aerodrom u Sofiji.

Iako je njegovo petomjesečno putovanje kroz 52 zemlje trajalo duplo duže od očekivanog, Mack je ipak uspio nadmašiti rekord svoje sestre koja je preletjela svijet u 155 dana.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MackSolo (@macksolo2022)


Kako smo i tada pisali, i njegova je sestra pretrpjela niz kašnjenja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i problema s vizom prije nego što je oborila rekord.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Krenuli su letjelica-memeovi: Yarun, mame šalju pakete, netko je prdnuo… Ovo su NAJBOLJI

Maturant koji pohađa srednju školu Sherbone u Dorsetu inzistirao da ne pokušava biti bolji od svoje sestre, već da ju vidi kao inspiraciju. "Sestra mi je dala jedan od Guinessovih svjetskih rekorda. Preplavile su me emocije u toj situaciji“, kaže mladi rekorder.

I brat i sestra preletjeli su svijet u Sharku, ultralakom zrakoplovu visokih performansi s brzinom kretanja od gotovo 300 kilometara na sat.

Obiteljski trud i dva rekorda

Ponosi otac Sam Rutherford, bivši pilot vojnog helikoptera, nije skrivao ponos na svoju djecu. "To je u velikoj mjeri obiteljski i timski trud i rad. Osjetio sam olakšanje jednom kada je sletio, jako sam sretan", dodaje ponosno.

vezano Slika nije pronađena Karijera 18 mu je godina tek: Najmlađi pilot preletio svijet za samo 44 dana

"Zara je ohrabrila Macka da promisli i napravi taj izazov. Ona je naravno donijela neprocjenjiv doprinos onome što je bilo potrebno. Bila je ipak jedina osoba koja je letjela svijetom u ovakvom zrakoplovu", hvali se.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MackSolo (@macksolo2022)


Otac je ponovio kako nema rivalstva između njegovo dvoje djece. "Zara je zadržala svoj rekord najmlađe žene, a on je samo preuzeo rekord najmlađeg muškarca, pa ni nisu zapravo u konkurenciji", napominje.

vezano Divna Forest Nakon predavanja Studentica elektrotehnike i računarstva iz susjedstva svira harmoniku i ruši Guinessove rekorde!

Mack je u nekoliko navrata tokom svog putovanja ostajao s obiteljima-domaćinima i radio čak nekoliko zaobilazaka kako bi izbjegao ruski i kineski zračni prostor, leteći pritom od Japana do SAD-a i od Vijetnama do Filipina.

Iako Mack nije polagao njihovu inačicu državne mature, svoj je rođendan proslavio na nebu. Kada su ga upitali što sljedeće želi napraviti, 17-godišnjak je napomenuo da već ima sljedeći cilj. "Prvo se moram vratiti u školu", kazao je.

izvor: telegraph.co.uk

Još vijesti