M. P. u Nakon predavanja

Znanstvenici otkrili koje namirnice smanjuju rizik od srčanih bolesti i demencije

Savjetuju svima da manje kozumiraju crveno i prerađeno meso.

15. ožujka 2023 14:49
Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana Foto: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Nova studija je pokazala da bi mediteranski način prehrane mogao smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena za 24 posto, a znanstvenici su u studiji također kombinirali istraživanja o mediteranskoj dijeti. Onim ženama koje su konzumirale više namirnica poput voća i povrća, plodova mora, cjelovitih žitarica i mahunarki, a manje crvenog i prerađenog mesa znanstvenici su u studiji dodali više bodova, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Način prehrane koji je dobio više bodova povezan je s brojnim zdravstvenim dobrobitima, a odvojena studija je pokazala da se konzumiranjem takve prehrane smanjuje rizik od razvoja demencije. U najnovijoj studiji koja je objavljena u časopisu Heart, znanstvenici su prikupili podatke iz svih prethodnih istraživanja provedenih na ženama koje se pridržavaju mediteranske dijete.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyju ustanovili su da je kod žena koje su se pridržavale mediteranske prehrane uočeno 24 posto manje izgleda od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Također, otkrili su da je u toj skupini zapažena 23 posto manja vjerojatnost od smrti od bilo kojeg drugog uzroka tijekom promatranja zdravstvenog stanja.

Bez obzira na spol, zdrav način života koji podrazumijeva mediteransku prehranu može pridonijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava te čimbenika rizika za njihov nastanak, kao što su dijabetes, visoki kolesterol, pretilost i drugo.

Još vijesti