Studentski posao u trgovinama sada će izgledati drugačije

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za Dnevnik N1, uz to što je komentirao štrajk pravosudnih službenik, osvrnu se i na Zakon o trgovini u sklopu kojega je za sve trgovine ograničen rad nedjeljom.

Istaknuo je da mnogi trgovački lanci koji u svojim matičnim zemljama ne rade nedjeljom i blagdanima, u Hrvatskoj su do sada poticali da trgovine na te dane ostanu otvorene.

„Netko tko u matičnoj zemlji nedjeljom i blagdanom ne radi, taj isti trgovački lanac u Hrvatskoj ne samo da radi, nego će podići i ustavnu tužbu. Govorimo o ljudima koji rade u trgovini i njihovom pravu na slobodnu nedjelju, a i u krajnjoj liniji govorimo o jednoj sasvim drugoj kulturi života. Ne možemo sve pretvoriti u kupnju i trgovinu. U trgovini više nitko ne želi raditi, ni umirovljenici ni studenti, zbog ovakvih uvjeta. Ovo je dobro, ali bilo bi bolje da se do kraja zabrani. I ovih 16 nedjelja je puno”, rekao je za N1.

Iako se čini da se mnogi slažu s ovim stavom, teško je ne upitati se kako će to utjecati na studente koji najveće satnice dobivaju nedjeljom i blagdanima te se tada rado odriču slobodnog vremena.

Marta, studentica komunikologije koja je godinu dana radila u trgovini ističe da je ovakva odluka odlična za stalne radnike, ali smatra da će se negativno odraziti na studente kojima je rad nedjeljom donosio velik dio zarade.

„Pretpostavljam da će sada puno njih tražiti neki drugi posao ako im je rad vikendom bio jedina opcija, a rade u dućanu ili trgovini“, istaknula je.

Njezina kolegica, slaže se s ovakvim razmišljanjem.

„Mislim da je ovo super za stalne radnike, ali jako loše za studente. Ako do daljnjeg ovaj zakon ostane na snazi, sigurna sam da će sve manje redovnih studenata raditi u trgovinama. Ja prva najviše radim preko vikenda jer preko tjedna imam predavanja i druge obaveze. Još će sad preko ljeta vjerojatno raditi jer imaju slobodan tjedan, ali čim počne semestar mislim da ih više u trgovinama neće biti“, zaključila je ova studentica komunikologije.

Osim povećane studentske satnice, nekim studenima nije drago što će izgubiti mogućnost obavljanja kupnje nedjeljom.

„Nedjelje sam većinom provodila s dečkom u trgovačkim centrima. To nam je glavno mjesto na koje odlazimo zajedno. Volimo hodati po centru, popiti kavu i obaviti potrebnu kupovinu. Snaći ćemo se naravno i razumijemo da je ovo dobro za radnike, ali žao nam je što ćemo morati promijeniti svoju rutinu“, naglasila je studentica sociologije.

Iako će se mnogima promijeniti nedjeljne navike, trgovkinjama i trgovcima, ovo ograničenje sigurno će dobro doći.

ograničenje rada nedjeljom zabrana rada nedjeljom Krešimir Sever povećana studentska satnica Zakon o trgovini

Još vijesti