S.D. u Nakon predavanja

Na popis najsretnijih gradova u svijetu dospjela su i dva hrvatska grada, uz Zagreb još jedan grad sa sjevera Hrvatske

Ovi podaci sigurno će vas iznenaditi!

24. ožujka 2023 15:33
Sretan grad

Sretan grad Foto: BABAROGA/Shutterstock

Istraživanje provedeno od strane londonskog „Instituta za kvalitetu života“ pokazalo je vrlo zanimljive i opsežne rezultate koji prikazuju listu 200 najsretnijih gradova na svijetu.

Rangirana lista nastala je na temelju općenitog zadovoljstva i sreće građana koji su određeni pomoću velikog broja utjecajnih elemenata. Ti elementi kategorizirani su u 5 ključnih polja, a to su građanstvo, upravljanje, okoliš, gospodarstvo i mobilnost.

Položaj grada na ljestvici je, dakle, rezultat stvarnog blagostanja stanovnika.

Popis gradova podijeljen je s obzirom na uspjeh u navedenim poljima u zlatnu (u koju spada prvih 24 grada), srebrnu ( 24. do 100. mjesto) i brončanu kategoriju (101. do 200. mjesto).

Indeks „sretnog grada“ mjerilo se u nešto više od 1650 gradova, čije stanovništvo iznosi barem 300 000 građana ili koji se po svojim obilježjima znatno ističu od drugih gradova u svijetu.

Sami vrh ljestvice zauzeli su Aarhus, New York i Vancouver, a ostatak zlatne kategorije čine uglavnom zapadnoeuropski, australski i američki gradovi.

U brončanoj kategorije su se našla čak dva hrvatska grada. Tako se Zagreb smjestio na 138., a Koprivnica 164. mjesto.

Iz analize „Instituta za kvalitetu života“ su isključeni svi gradovi s malim brojem stanovnika i gradovi čiji se uvjeti života ne mogu procijeniti ili dostupni podaci o istima nisu objektivni.

 

Još vijesti